latinica  ћирилица
30/06/2024 |  15:15 ⇒ 15:16 | Аутор: СРНА

Ђокић: ЦИК штити своје интересе и чини БиХ неефикасном

Лидер Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је данас да је жријебање за избор делегата у Клуб Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ потпуно погрешна одлука Централне изборне комисије БиХ која бирократском процедуром штити своје интересе и позицију и БиХ чини неефикасном.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је рекао да ЦИК није институција која треба да врши жријебање већ да избор делегата за Дом народа у Парламентарној скупштини БиХ треба поновити тамо гдје је настала грешка, ако је настала.

Он сматра да не постоји држава у којој је тако компликован изборни процес као што је то случај у БиХ.

- Не постоји држава у којој имате ЦИК који шест мјесеци прије него што дођу избори почне да се бави изборима и нешто моделира, ради - рекао је Ђокић.

Он је навео примјер Француске која је 6. јуна када су били избори за Европски парламент незадовољана резузлтатима расписала изборе за данас.

- Француска за 26 дана спреми изборе, БиХ треба шест мјесеци зато што непрестано продукује нове бирократске форме и институције, нове органе, појединце - навео је Ђокић и додао да све то чини БиХ неефикасном.

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ спровешће сутра жријебање за додјелу мандата из реда српског народа из Републике Српске у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ између двије кандидатске листе које имају идентичан број освојених гласова - 12.

Суд БиХ одбио је раније жалбу СНСД-а на одлуку ЦИК-а која је крајем маја поново признала листић ПДП-а за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.