latinica  ћирилица
30/06/2024 |  12:02 ⇒ 14:22 | Аутор: РТРС

Служен парастос убијеним Србима из сребреничког села Брежани (ФОТО)

У Сребреници је служен парастос за 32 убијених Срба у селу Брежани.
Сребреница - помен - Фото: РТРС
Сребреница - поменФото: РТРС

Код спомен обиљежја положено је цвијеће поводом 32 године од њиховог мученичког страдања.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је да су Брежани само једно од бројних српских села која су уништена у посљедњем рату у БиХ.

- Нико због тог злочина није одговарао. Гајимо сјећања на те жртве и никада их нећемо заборавити. Преносимо на млађе то сазнање, а не вјерујемо у правосуђе БиХ - рекао је Грујичић.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић рекао је да су злочин у највећем сребреничком српском селу починиле комшије муслимани из сусједних села и из Сребренице и да је неприхватљиво да још нико није одговарао.

- За правосуђе БиХ и Хашки трибунал Срби су жртве другог реда. Омаловажавају нас и наше породице. О томе је више бесмислено говорити, али никада нећемо одустати од борбе за истину и за одговорност злочинаца - истакао је Којић.

Фото: РТРС

Настављајући етничко чишћење српског становништва, започето у априлу 1992. године, муслиманске снаге из Сребренице и околних села су трагичног 30. јуна те године у рану зору упале у ово српско село и починиле стравичан масакр над мјештанима, убијајући све што су стигле.

Нису остављали у животу ни цивиле, непокретне и глувонијеме, које су убијали и палили у кућама и на спавању. Неки мјештани су ухваћени живи, масакрирани и запаљени, а село је опљачкано и попаљено.