latinica  ћирилица
30/06/2024 |  13:50 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

Деђански: Миран разлаз је легитиман приједлог

Миран разлаз у БиХ је легитиман приједлог Републике Српске која га је поднијела да омогући нормалан суживот народа, оцијенио је предсједник београдског Центра за развој међународне сарадње Стевица Деђански.
Стевица Деђански - Фото: РТРС
Стевица ДеђанскиФото: РТРС

Деђански је рекао да би Дејтонски мировни споразум био најбоља могућа варијанта када би још неко, осим Срба, желио да га поштује.

Према његовим ријечима, да се заиста жели нормално функционисање БиХ, у том случају поштовао би се Дејтонски споразум или би се усвојио приједлог који даје Република Српска о мирном разлазу.

- Наравно да ће се то тумачити на други начин и да ће сви да кажу да је то рушење Дејтонског споразума од Републике Српске и њеног предсједника, али реално то није тако - навео је Деђански.

Када би се уважавали интереси свих потписника мировног споразума, Деђански каже да уопште "не би причали о било којој другој варијанти".

- Али то изгледа једино жели српски народ у Републици Српској и Србија. Нико други не жели да поштује Дејтонски споразум, у складу са западним наративом да споразум важи док се не потпише, а од тог момента се мијења и руши - истакао је Деђански за Срну.

Деђански је рекао да отпор приједлогу не би требало да обезхрабри политичке представнике српског народа да наставе да покушавају да нађу рјешење за нормалан и проспреритетан живот свих народа у БиХ.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће иза документа о мирном разлазу у БиХ стати Влада и Народна Скупштина Републике Српске и да ће то бити званични приједлог.