latinica  ћирилица
27/06/2024 |  16:08 | Аутор: РТРС

Стевандић: ВРС најзаслужнија за очување Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић честитао је челним људима и припадницима Трећег пјешадијског Република СрпскА предстојећи Видовдан – крсну славу Војске Републике Српске, наводећи да је она најзаслужнија за одбрану слободе и права на живот српског народа у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, као и за постављање темеља очување Српске.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- У име Народне скупштине и у своје име, вама, свим припадницима Трећег пјешадијског пука, официрима и војницима, упућујем искрену и срдачну честитку поводом прославе Видовдана јер чувате традицију херојске и славне ВРС - навео је Стевандић у честитки.

Из Народне скупштине је саопштено да је Стевандић истакао да је Видовдан као велики српски празник прилика када се треба сјетити херојског пута ВРС.

- Прилика је ово да се сјетимо огромне жртве, несебичности и храбрости свих наших погинулих бораца, јунака који су дали животе за слободу и постојање Српске, те да одамо и признање свим рањеним борцима и онима који су у тој борби дали дијелове свог тијела. Хвала им за одбрану слободе у којој данас живимо - навео је Стевандић.

Он је поручио да је обавеза свих да наставе да баштине традицију поносне и храбре ВРС.

- Желим вам да сваки наредни Видовдан прослављамо у још бољој, јачој и просперитетнијој Републици Српској. Срећна Вам крсна слава! -, истакао је Стевандић.

Команда Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука традиционално организује прославу Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске и овог пука.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске прошло је 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.