latinica  ћирилица
27/06/2024 |  12:26 ⇒ 13:02 | Аутор: РТРС

Влада Српске усвојила Нацрт програма јавних инвестиција

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о усвајању Нацрта програма јавних инвестиција Републике Српске за период 2025-2027. година. Ријеч је о евиденционом документу који Влада Републике Српске усваја, на основу Закона о буџетском систему Републике Српске, у форми нацрта у јуну мјесецу, а као коначни документ у децембру текуће године.
Сједница Владе (фото: Влада Републике Српске) -
Сједница Владе (фото: Влада Републике Српске)

- У периоду 2025-2027. година у Републици Српској уговорене су инвестиције у износу од двије милијарде 576 милиона 100 хиљада КМ (пројекти у имплементацији) - саопштено је из Владе Српске.

У Нацрту Програма јавних инвестиција, као приоритетне потребе (до седам најприоритетнијих пројеката) без обезбијеђених извора финансирања, министарства и институције су кандидовале додатне инвестиције у износу од 3,6 милијарде КМ од чега су у периоду 2025-2027. године планирана улагања од 2,7 милијарде КМ.

Наводи се да укупна вриједност свих кандидованих пројеката износи 9,5 милијарди КМ.

- Анализа секторске структуре инвестиција у имплементацији у периоду 2025-2027. година (према ресорној надлежности за пројекте) показује да су највеће инвестиције планиране у секторе енергетике, саобраћаја, здравства и пољопривреде (91,96 одсто укупних инвестиција).
Од приоритетних пројеката без обезбијеђених извора финансирања (посматрајући до седам најприоритетнијих пројеката) у наредном двогодишњем периоду финансијски су најзахтјевнији пројекти из области енергетике – 942,6 милиона КМ или 35,01 одсто и из области саобраћаја и веза – 926,6 милиона КМ или 34,42 одсто - наглашаве су саопштењу.

У области енергетике у наредне двије године највећа улагања су планирана за пројекат Изградња ХЕ Бук Бијела у оквиру "Хидроелектроенергетског система Горња Дрина" у износу 375 милиона КМ (укупна вриједност пројекта је 579 милиона КМ).

- Слиједи пројекат Изградња хидоелектране Дабар у који ће у периоду 2025-2027. година бити уложено 278,5 милиона КМ (укупна вриједност пројекта износи 661 милион КМ). За изградњу хидроелектрана на ријеци Бистрици (Б-1, Б-2а и Б-3) планирано је да се у наредне двије године издвоји 180,5 милиона КМ (укупна вриједност пројекта 287,5 милиона КМ) - саопштено је из Владе Српске.

У области транспорта највећа улагања у периоду 2025-2027. година у износу од 468,8 милиона КМ односе се на Изградњу мреже аутопутева-дионица Брчко-Вукосавље (укупна вриједност пројекта износи 654,5 милиона КМ), а слиједи Изградња мреже аутопутева, дио коридора Vc, дионица од петље Руданка до Путниково брдо (граница Република Српска/ФБиХ) у дужини од шест километара укупне вриједности пројекта у износу од 196,7 милиона КМ (у наредне двије године биће издвојено 125,7 милиона КМ).

У области транспорта значајан је и пројекат изградње аутопута Бијељина-Рача чија је укупна вриједност 258,2 милиона КМ (улагања у периоду 2025-2027. износе 116,7 милиона КМ).

Укупна вриједност пројеката у области здравства износи 773 милиона КМ (закључно са 2023. годином реализовано 250,5 милиона КМ, у текућој години планирано је улагање од 250,4 милиона КМ, а у периоду 2025-2027. година још 189 милиона КМ, док ће у периоду послије 2027. године преостати за реализацију 33,1 милион КМ).

Највећи износ улагања у наредне двије године је по пројекту Изградња и опремање новог објекта ЈЗУ Болница Требиње, чија је укупна вриједност 128,5 милиона КМ. До 2027. године у овај пројекат биће уложено 69,6 милиона КМ.

У области здравства значајно је и улагање за изградњу нове болнице у Добоју укупне вриједности 103,6 милиона КМ за које ће у периоду 2025-2027. година бити издвојен још 31 милион КМ.

Планирана улагања у област пољопривреде у наредном двогодишњем периоду износе 60,7 милиона КМ. Финансијски најзахтјевнији су Пројекат отпорности и конкурентности сектора пољопривреде чија укупна вриједност износи 60 милиона и Пројекат пољопривредног развоја и руралних предузећа укупне вриједности 14,3 милиона КМ.

У израду Нацрта Програма јавних инвестиција укључене су и све јединице локалне самоуправе у Републици Српској које су пријавиле укупно 105 пројеката у имплементацији чија укупна вриједност улагања у наредне двије године износи 72,49 милиона КМ. Општине и градови су кандидовали укупно 319 пројеката без обезбијеђених извора финансирања, чија укупна вриједност износи милијарду 235 милиона 400 хиљада КМ. Предмет анализе било је 248 пројеката која су јединице локалне самоуправе рангирале до максимално седам пројеката, а њихова укупна вриједност износи 975,9 милиона КМ.

Планирана улагања у периоду 2025-2027. година износе 678,9 милиона КМ.

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о Иницијативи за покретање поступка ратификације Протокола о укидању незаконите трговине дуваном и дуванским производима Свјетске здравствене организације.

Влада је сагласна да се покрене иницијатива за ратификацију Протокола о укидању незаконите трговине дуваном и дуванским производима Свјетске здравствене организације. Задужују се Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарство финансија,

Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу и Тржишна инспекција Инспектората Републике Српске да именују по једног представника у Радну групу за израду Оперативног плана за приступање БиХ Протоколу о укидању незаконите трговине дуваном и дуванским производима Свјетске здравствене организације.

Протокол је посебан међународни споразум којим се успостављају правила за борбу против незаконите трговине дуванским производима кроз контролу ланаца снабдијевања дуванским производима и међународном сарадњом. Трошкови провођења Протокола падају на терет произвођача дуванских производа, а његовом ратификацијом БиХ би имала приступ разним видовима финансирања и другим облицима приступне помоћи.

На данашњој сједници, Влада Српске је донијела Одлуку о изради Стратегије безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске за период 2025-2034. године.

Стратегијом се врши усклађивање са новим, глобалним приступом у безбједности саобраћаја, као и са преузетим међународним обавезама, које су земље чланице Уједињених нација прихватиле у вези са унапређењем безбједности саобраћаја на путевима.

Циљ израде Стратегије безбједности саобраћаја за територију Републике Српске подразумијева идентификацију и систематизацију кључних проблема безбједности саобраћаја у Републици Српској, дефинисање сетова мјера и активности које ће спроводити субјекти у систему безбједности саобраћаја у Републици Српској.

Стратегија безбједности саобраћаја Републике Српске треба да се заснива на пет стубова безбједности саобраћаја (стуб 1 – систем управљања безбједношћу саобраћаја, стуб 2 – безбједни путеви, стуб 3 – безбједна возила, стуб 4 – безбједни учесници у саобраћају и стуб 5 – дјеловање након саобраћајне незгоде) утврђених УН Глобалном Деценијом акције за безбједност саобраћаја, те главним областима интервенција утврђених Стратегијом безбједности саобраћаја ЕУ 2021–2030. године.

Влада Републике Српске усвојила је Годишњи оперативни план за равноправност полова у Републици Српској за 2024. годину у оквиру спровођења Гендер акционог плана БиХ за период 2023-2027. година.

Гендер акциони план БиХ за период 2023-2027. године је програмски документ за унапређивање равноправности полова који је усвојио Савјет Министара БиХ у октобру 2023. године на основу Закона о равноправности полова у БиХ. Овај стратешки документ у области равноправности полова усклађен је с обавезама и међународним стандардима који произлазе из докумената Уједињених нација, Европске уније и Савјета Европе.

ГАП БиХ садржи стратешке циљеве, програме и мјере за остваривање равноправности полова у свим областима друштвеног живота и рада, у јавној и приватној сфери, који се операционализују и спроводе на годишњем нивоу у Републици Српској, односно на другим нивоима власти, у складу са уставним надлежностима.

Годишњи оперативни план за равноправност полова у Републици Српској садржи циљеве и мјере за унапређење равноправности полова као и за јачање система, механизама и инструмената за достизање равноправности полова, те јачање сарадње и партнерства.

Влада Републике Српске, на данашњој сједници, донијела је и Одлуку о давању сагласности на План утрошка средстава Министарству породице, омладине и спорта за период од 1. јануара до 31. јуна 2024. године, у укупном износу од 309.055,48 КМ, који се односи на исплату субвенција каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове.