latinica  ћирилица
26/06/2024 |  22:57 | Аутор: СРНА

Требиње: Пјесничком вечери почеле Видовданске свечаности

Пјесничком вечери Видовдански књижевни сусрети у Музеју Херцеговине у Требињу почеле су Видовданске свечаности.
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

У организацији требињске подружнице Удружења књижевника Републике Српске, на пјесничкој вечери посвећеној Видовдану учествовали су пјесници из Србије, Црне Горе и Херцеговине - Марија Викторија Живановић, Милица Бакрач, Аћим Вишњић, Радослав Милошевић, Доброслав Ћук, Олгица Цице, Светлана Буђен, Сузана Љепава, Наташа Станић и Ансамбл Бројаница.

Потпредсједник требињске подружнице Удружења књижевника Српске Доброслав Ћук истакао је да је циљ да ова манифестација, у оквиру Требињског културног љета, постане традиционална и да већ поприма међународни карактер.

- Видовдан је нешто у шта сви треба да будемо загледани и тако смо и одлучили заједнички са књижевницима из Србије да се организује ова манифестација - рекао је Ћук.

Директорка требињског Музеја Херцеговине Ивана Грујић рекла је да су на вечерашњој манифестацији присутни домаћи и књижевници из Србије и Црне Горе.

- Први пут у Требињу ће бити и Призренка која живи у Црној Гори Радмила Кнежевић, а чућемо и пјесме које његују призренски дијалекат - навела је Грујићева.

Учесници манифестације су бираним музичким и поетским исказом покушали да оживе сјећање на вријеме Косовске битке.

У оквиру Видовданских свечаности, промовисане су и књига поезије "Песме призренске" Радмиле Кнежевић и збирка поезије "Богородица Љевишка у песмама" коју су приредиле Кнежевићева и Лела Марковић.

Глумица и писац Радмила Кнежевићев рекла је да ће вечерас публика у Требињу на поетско-књижевној вечери моћи да чује о највећој баштини града Призрена, призренско-тимочком говору и надалеко познатој призренској музици.

Она је навела да ће бити представљен и зборник најљепших пјесама посвећених Цркви Богородица Љевишка, а сав приход од купљених књига "Богородица Љевишка у песмама" ићи ће за обнову те светиње.

- Видовдан је свуда где нам је срце и познато је колико је народ Херцеговине везан за Косово и Метохију. Надам се да ће сви уживати у песмама посвећеним царском граду Призрену - нагласила је Кнежевићева.

Књига "Песме призренске" представља збирку пјесама писаних призренско-тимочким дијалектом, а истакнуто је да кроз те пјесме Кнежевићева жели да сачува дух старог Призрена и његов аутентичан говор.

Антологију о Богородици Љевишкој коју су приредиле двије Призренке чини 91 пјесма о тој светињи.

Поезијом, на својеврстан начин пјесници из свих крајева Србије, Црне Горе и Републике Српске дочаравају духовни, идентитетски и историјски значај ове цркве у Душановом граду на Бистрици, истакнуто је на књижвној вечери.

У програму је, осим аутора, учествовао и књижевник Мирослав Алексић уз клавирску пратњу Нинославе Златковић.