latinica  ћирилица
28/06/2024 |  13:35 ⇒ 13:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Сигурни Вивер добитница Златног лава за животно дјело

Америчка глумица Сигурни Вивер добитница је почасног "Златног лава" 81. Венецијанског филмског фестивала, саопштили су данас организатори.
Сигурни Вивер (Фото: EPA-EFE/ETTORE FERRARI) -
Сигурни Вивер (Фото: EPA-EFE/ETTORE FERRARI)

- Чувена америчка глумица која је три пута номинована за Оскара Сигурни Вивер награђена је Златним лавом за животно дјело на 81. Међународном филмском фестивалу у Венецији - наводи се у саопштењу на званичном сајту фестивала.

Одлуку је донио Одбор Бијенала у Венецији, који је прихватио приједлог директора Фестивала Алберта Барбере.

- Глумица калибра Сигурни Вивер има мало ривала. Ојачана својим значајним позоришним образовањем, освојила је велику филмску публику филмом "Осми путник", у режији Ридлија Скота, убрзо поставши симбол 1980-их. Током те деценије створила је имиџ хероине без преседана у жанру акционог филма, способне да побједнички парира мушким моделима који су до тада доминирали епским и авантуристичким филмовима - навео је Барбера.

Према његовим ријечима, глумица је стално "провоцирала" своју личност кроз изборе који су се кретали од жанровских филмова до комедија, умјетничких филмова и филмова за дјецу.

- Као аутентични сарадник, а не само савитљиви инструмент у рукама редитеља, она је допринијела успјеху филмова Џејмса Камерона, Пола Шрејдера, Питера Вира, Мајкла Аптеда, Романа Поланског, Ивана Рајтмана, Мајка Николса, Анга Лија, и многих других, сваки пут намећући знак комплексне личности - понекад контрадикторне, али увијек аутентичне - сопственим харизматичним присуством - додао је директор Фестивала.

Сигурни Вивер је стекла свјетску славу након улоге Елен Рипли у филмовима из серијала "Осми путник", а ова улога јој је донијела многе награде, укључујући и номинацију за Оскара.

Три пута је номинована за Оскара (1987, два пута 1989). Добитница је награда Златни глобус (1989 - два пута), БАФТА (1998) и Сатурн (1987, 2010).

Најстарији филмски фестивал одржаће се у Венецији од 28. августа до 7. септембра.