latinica  ћирилица
28/06/2024 |  12:20 | Аутор: РТРС

"Козарско коло" окупило фолклораше из БиХ, региона и свијета

У Новом Граду су синоћ на Тргу Младена Ољаче наступили ансамбли из Колумбије, Грчке, Мексика и Пољске, те новоградско Културно-умјетничко друштво "Уна", у оквиру Међународног фестивала фолклора "Козарско коло", чији је домаћин Приједор.
Нови Град - Фестивал "Козарско коло" - Фото: РТРС
Нови Град - Фестивал "Козарско коло"Фото: РТРС

У оквиру Међународног фестивала фолклора "Козарско коло" учествују ансамбли из БиХ, Србије, Хрватске, Мексика, Грчке, Бугарске, Пољске и Колумбије.

Смотра међународног фолклора у Новом Граду одржава се у оквиру Петровданских дана, а 12. јула се обиљежава Дан и крсна слава општине.

Манифестација траје до 1. јула. У оквиру фестивала "Козарско коло" фолклораши су планирали наступе у Приједору, Градишци, Српцу и Новом Граду.

Поред редовног програма у којем ће се ансамбли представити кроз игру и пјесму, организоване су и презентације домаће кухиње и историјски час на Мраковици.

Организатор фестивала, који се одржава под окриљем Свјетске асоцијације организатора фолклорних фестивала је Удружење за очување традиције Приједор.

Генерални покровителј је Град Приједор, а покровителји су Министарство рада и борачко-инвалидске заштите, Министарство трговине и туризма и Министарство вањске трговине и економских односа, уз подршку бројних спонзора.