latinica  ћирилица
29/06/2024 |  08:06 | Аутор: СРНА

Требиње: Отворена изложба о стваралаштву сликарке Надежде Петровић

Надежда Петровић је најзначајнија српска сликарка, великан и хероина српске умјетности која је поставила темеље модерног српског сликарства, речено је вечерас на отварању изложбе "Додиром кроз стваралаштво Надежде Петровић" у Музеју Херцеговине у Требињу у оквиру "Видовданских свечаности".
Требиње: Отворена изложба о стваралаштву сликарке Надежде Петровић - Фото: СРНА
Требиње: Отворена изложба о стваралаштву сликарке Надежде ПетровићФото: СРНА

- Изложба је настала у организацији Музеја савремене умјетности Републике Српске и Галерије "Надежеда Петровић" из Чачка и представља оригинална дјела ове знамените сликарке, прилагођена слијепим и слабовидим особама - рекла је новинарима директор овог музеја Сарита Вујковић.

Она је напоменула да је изложба резултат повезивања и сарадње приликом обиљежавања значајног јубилеја 150 година од рођења ове знамените српске сликарке, коју је Унеско позиционирао као европску личност 2023. године.

Вујковићева је навела да су први пут у Требињу представљена оригинална дјела Надежде Петровић и конципирана су тако да постану дио сталне поставке у требињском музеју.

Она је додала да се у оквиру изложбе налазе посебно адаптиране и прилагођене тактилне репродукције за неколико умјетничких дјела из спомен-собе Галерије Надежде Петровић у Чачку.

- Ријеч је о четири слике из различитих периода њеног стваралаштва када је путовала у Париз и Провансу, када је стварала прву југословенску колонију, када се окренула српској традиционалној умјетности коју је жељела да укључи у модерно стваралаштво, али и из позног стваралашта са сликом цркве Грачанице која нас уводи у период њеног страдања јер знамо да је изгубила живот у великој епидемији тифуса 1915. године, помажући као болничарка добровољац - појаснила је Вујковићева.

Она је подсјетила да је Петровићева била велики борац за женска права и за национални идентитет српског народа, а поставила је и темеље модерне српске историје умјетности, због чега на њу сви треба да буду поносни, јер су и бројни музеји у региону, али и у палати Унеска у Паризу на посебан начин представили њен рад поводом 150 година од њеног рођења, имајући у виду да је Париз за њено стваралаштво био изузетно важан град.

Директор требињског Музеја Херцеговине Ивана Грујић рекла је да је Надежда Петровић хероина и личност на коју сви треба да се угледају, која је спојила српско поријекло и унијела истовремено модернизам у српску умјетност захваљујући школовању, боравку и путовањима по свијету.

- Њена породица је, такође, оставила велики печат у српској историји и култури - навела је Грујићева.

Бранко Ћаловић, директор Умјетничке галерије "Надежеда Петровић" из Чачка, изразио је задовољство што је изложба отворена у Требињу, за које је рекао да је постао један од најљепших градова на Балкану, додајући да је и Чачак био прва пријестоница културе Србије и да су та два града побратими које везују заједнички коријени, умјетници и многи носиоци културе.

Он је рекао и да је Унеско указао на свјетски значај ове српске сликарке која је била велики патриота и активан друштвени радник, јер је радећи као болничарка добровољац жртвовала живот.

На изложби су сва представљена дјела Петровићеве допуњена објашњењима на Брајевом писму, аудио–водичима и тактилним репродукцијама које је осмислио и израдио графички дизајнер Музеја савремене умјетности Републике Српске Немања Мићевић.

Најављено је да ће гостујућа представа "Ненаписана писма" – монодрама у извођењу првакиње Народног позоришта из Београда Вање Милачић, која представља живот и стваралаштво Надежде Петровић кроз дијалог и обраћање великом умјетнику и пријатељу Ивану Мештровићу, бити изведена средином јула у Требињу.