latinica  ћирилица
28/06/2024 |  20:30 ⇒ 20:40 | Аутор: СРНА

Шамац: Отворена изложба икона и калиграфије

У оквиру манифестације "Дани Видовдана", у Шамцу је вечерас отворена изложба икона и калиграфије Школе црквене умјетности "Небеска царица" из Брчког, у организацији шамачког Кола српских сестара "Косовка дјевојка".
Отворена изложба икона и калиграфије - Фото: СРНА
Отворена изложба икона и калиграфијеФото: СРНА

Изложбу у Галерији "Стари сат" отворила је предсједниca Кола српских сестара Анка Симеуновић, а о Видовдану је бесједио ђакон Стефан Митровић.

Симеуновићева је рекла Срни да је изложба уприличена на Видовдан јер је црквена умјетност нарочит вид умјетности који произилази из православног хришћанства и њен крајњи циљ је прослављање творца, односно припремање наших духовних способности за поимање вјечности.

Предсједник Удружења "Небеска царица" из Брчког Дијана Јовановић рекла је Срни да јој је драго што у Школи црквене умјетности окупљају све оне који воле ову врсту умјетности.

Она је додала да су изложене иконе које су радили ученици школе из Брчког, као и неколико икона њихових професора, потом калиграфски радови и јаја осликана техником којом раде иконе.

- Иконе се раде у византијском стилу јајчаном темпером. Од жуманцета, воде, сирћета и пигмента се праве темпере за сваку икону посебно и то је начин на који се радило прије 400 година - појаснила је Јовановићева.

Она је рекла да су иконе радили полазници школе који имају од седам до 80 година и да није важан распон година, него посвећеност.

Заинтересовани могу да погледају изложбу у наредна три дана.