latinica  ћирилица
26/06/2024 |  17:25 ⇒ 17:33 | Аутор: Агенције

Велике промјене у Евролиги

Кошаркашка Евролига ће од сезоне 2025/26 имати 20 умјесто 18 клубова, још два или три клуба ће добити А лиценцу, а биће уведен и "селери кап" односно максимална сума новца које клуб може да потроши на плате играча и тренера у једној сезони, објавио је грчки дневник Газета.
Евролига (фото: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER - илустрација) -
Евролига (фото: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER - илустрација)

Газета тврди да је ово посљедња сезона са 18 клубова од којих су 13 власници лиценци.

Од сљедеће сезоне учесвоваће 20 клубова, а лиценцу ће имати 15 или 16 клубова.

Тренутно лиценце имају Реал, Барселона, Басконија, Ефес, Фенербахче, Олимпијакос, Панатинаикос, Жалгирис, Макаби, Милано, Бајерн и Асвел, као и московски ЦСКА, који је до даљњег суспендован због војног сукоба у Украјини.

Не помиње се која би два или три клуба још могла да добију дугорочне лиценце за учешће у елитном такмичењу.

Газета истиче да се разматра и промјена система такмичења, мада остаје отворена могућност да се и даље игра регуларни ток као до сад, само што би умјесто досадашња 34 кола било играно 38 рунди.

Друга опција је да се клубови по угледу на НБА лигу подијеле у двије дивизије са по 10 клубова, па да се број утакмица у регуларном току не повећава.

Такође, планира се да се "селери кап" постави на 12 милиона евра по сезони, колико смију укупно да буду плате играча и тренера.

Такође, биће постављен и услов за минималан буџет, који неће смјети да буде мањи од седам милиона евра.

Газета истиче да су ово за сад само идеје челника Евролиге, а да ће у наредном периоду бити разговорано са клубовима о имплементацији промјена у такмичењу од сљедеће сезоне.