latinica  ћирилица
30/06/2024 |  12:54 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

Енглеска или Словачка, Шпанија или Грузија?

На шампионату Европе у Њемачкој други је дан такмичења у елиминационој фази. Данас ће се у осмини финала састати Енглеска и Словачка, односно Шпанија и Грузија.
ЕУРО 2024 (Фото:EPA-EFE/ANNA SZILAGYI) -
ЕУРО 2024 (Фото:EPA-EFE/ANNA SZILAGYI)

Репрезентација Енглеске, пред старт шампионата, сврставана је у групу најозбиљнијих фаворита за освајање ЕУРА. Ипак, у прве три утакмице изабраници Герета Сутгејта нису одушевили, нису никог убиједили да могу до саме завршнице. Предстоји им борба за пласман међу осам најбољих. На том путу стоји им репрезентација Словачке која је такмичење завршила као трећа са четири бода у групи у којој су све селекције имале исти број бодова. Нимало лак задатак за горди Албион, који ипак вјерује у пролаз даље.

- Мислим да самопоуздање расте, јер играчи знају да је велики дио игре против Словеније био корак у правом смјеру. Морамо да пронађемо више квалитета у посљедњој трећини, више одлучности у посљедњој трећини. Али, имамо играче да то урадимо и да се држимо плана, да будемо сигурни да ћемо издржати нападе када смо у тим областима. Голови имају огроман утицај на појединце и огроман утицај на тимове, али мислим да то не мора да буде само један тренутак који треба да урадиш - рекао је селектор Енглеске Герет Саутгејт.

Словачка у утакмицу сигурно неће ући са бијелом заставом. И они имају своје аргументе да се пласирају у четврфинале. Свјесни су да играју против великог ривала, али оптимизма не мањка.

- Имамо свој стил игре. Не желим да мијењам менталитет свог тима. Можда ћемо направити неке корекције, али без промјене онога што смо до сада радили. Зато што би то значило да бих морао да промијеним главу мојих играча који размишљају на неки начин, понављам, биће неке прилагодбе, али не претјеране. Ми ћемо наставити да играмо свој стил - рекао је селектор Словачке Франческо Калцона.

Репрезентација Шпаније, приказала је одличан фудбал и групу завршила са максималних девет бодова, без примљеног гола. И то групу у којој су још били Италија и Хрватска. Шпанци су очарали све игром и сада су уз домаћина, Њемачку, први фаворити за освајање трофеја. Без обзира на увјерљиве партије у првом дијелу, у овој фази поправног нема. Грузија им, ипак, не би требало да прави већих проблема.

- Не можемо да контролишемо шта се дешава ван свлачионице. Ми у свлачионици то уопште не видимо као лаку игру. Сигурни смо да ће бити веома компликовано. Они су порасли. Толико пошто смо се суочили са њима у фази квалификација и неће бити нимало лако. Поштујем своје ривале и вечерас ћемо морати да одиграмо заиста добру утакмицу да бисмо имали прилику да побиједимо - рекао је селекто Шпаније Луис де ла Фуенте.

Иако их сматрају аутсајдером у овом дуелу, репрезентативци Грузије то тако не доживљавају. Желе нови подвиг, као што су побиједили Португалију у посљедњој утакмици у групи и остварили историјски пласман у осмину финала. Желе да понове игру из тог дуела и резултат, ако је то икако могуће. Јер још се сјећају пораза од истог ривала са 7:1 у квалификацијама.

- Наравно да је то био тежак тренутак за нас. Али, знате, понекад, да бисте напредовали у животу, потребни су вам такви тренуци, гдје је веома тешко, гдје мислиш ниси добар, гдје мислиш да си урадио све лоше... Имаш такве тренутке јер мислиш да не можеш да постигнеш велики успјех. Имали смо неке боље тренутке. Научили смо много ствари из тога, али знамо Шпанију, играли смо четири пута у посљедње три године, али вечерас је друго такмичење - рекао је селектор Грузије Вили Сањол.

Утакмица Шпаније и Грузије игра се на Рајн енерџи стадиону у Келну, који прима 43.000 гледалаца. Правду дијели судијска тројка из Францусјке на челу са Франсоом Летесијеом.