latinica  ћирилица
29/06/2024 |  19:53 ⇒ 23:14 | Аутор: РТРС

Швајцарска први четвртфиналиста Европског првенства

Репрезентација Швајцарске побиједила је актуелне шампионе Европе Италију 2:0 и прва обезбиједила мјесто у четвртфиналу Европског првенства у Њемачкој.
Швајцарска - Италија (Фото:EPA-EFE/ROBERT GHEMENT) -
Швајцарска - Италија (Фото:EPA-EFE/ROBERT GHEMENT)

Већ на старту меча Швајцарска је наметнула свој темпо и успоставила иницијативу, иако није било конкретних шанси за гол.  Први покушај био је у 12. минуту, када је Ндој проигран дугом лоптом, али је лоше шутирао, па није било опасности по гол Италијана.

Азури су запријетили у 19. минуту, када је Барела пребацио лопту преко живог зида из слободног ударца, али Ди Лоренцо је лоше реаговао и, највјероватније, био у офсајд позицији.

У првом полувремену Швајцарци су највећу шансу имали 24. минуту, али Емболоа је матиран у сусрту са Донарумом. Прилику је имао и Родригез, али лопта је завршила изнад пречке.

Фантастични Донарума ипак је капитулирао пред Швајцарцима у 37. минуту, када је Фројлер затресао мрежу.

На старту другог полувремена, италијански чувар мреже није успио да заустави Варгаса, који је прецизним ударцем дуплирао предност Сајџија.

Велику шансу имала је Италија када је лопту у стативу послао главом Шер, штопер Швајцарске. 

Након тога је услиједио дужи период игре без правих шанси, па све до посљедњих 20 минута, када су Италијани преузели иницијативу. Њихови напади су се умало исплатили у 74. минуту, када је Скамака погодио стативу.

То је уједно била и посљедња права шанса за промјену резултата, али и велики и скоро па неочекивани пласман Швајцараца у даљу борбу за титулу, са којом су се Италијани на овом ЕУРО поздравили.

Швајцарска ће се за мјесто у полуфиналу борити против побједника меча Енглеска - Словачка.