latinica  ћирилица
26/06/2024 |  09:09 ⇒ 09:20 | Аутор: СРНА

Представа "Патријарх Павле - бити човјек међу људима и нељудима" одушевила публику у Хан Пијеску

На Хан Пијеску изведена је позоришна представа "Патријарх Павле - бити човјек међу људима и нељудима", по тексту Јована Јањића у продукцији Српског позоришта из Мађарске, чиме су завршене овогодишње "Видовданске свечаности".
Представа "Патријарх Павле - бити човек међу људима и нељудима", Хан Пијесак - Фото: СРНА
Представа "Патријарх Павле - бити човек међу људима и нељудима", Хан ПијесакФото: СРНА

Окосница ове дуо драме су духовне и филозофске поуке, којима се блаженопочивши патријарх Павле борио за мир у свијету и душама људи, те за ублажавање патњи народа страдалог у минулим ратним метежима на простору бивше Југославије.

Глумац Милан Малбаша у овој дуо драми тимачи лик патријарха Павла, а глумац Позориша на Теразијама Александар Дунић новинара који води разговор са Његовом светошћу.

Редитељ представе је Милан Рус, који је и директор Српског позоришта у Мађарској.

Малбаша је за Срну рекао да су до сада ову представу одиграли одиграли 63 пута, те да су, гдје год дођу, реакције публике Фанстастичне, што је било и синоћ на Хан Пијеску.

- То ми је велико охрабрење и сретан сам што ми је Бог додијелио да играм баш патријарха Павла - истакао је Малбаша.

Он је додао да је за њега играти и тумачити лик патријарха велика ствар, али и велика одговорност.

Малбаша је подсјетио да је редитељ представе Милан Рус, који је и директор Српског народног позоришта у Будимпешти, разговарао са премијером Мађарске Виктором Орбаном који је обезбиједио средства за представу чија је премијера играна у Мађарској, а потом у Србију у Јагодини.

Видовдан се на Хан Пијеску обиљежава духовним и световним манифестацијама 106 година, а једна од њих су "Видовданске свечаности 2024", које организује Јавна установа Центар за омладину и спорт "Поглед".