latinica  ћирилица
26/06/2024 |  08:42 ⇒ 08:43 | Аутор: СРНА

Гурна: Дјело Иве Андрића шири душу читалаца

Дјело Иве Андрића шири душу читалаца, а књижевност их увјерава да нису усамљени у схватању свијета, изјавио је нобеловац Абдулразак Гурна којем ће у петак, 28. јуна, у Вишеграду бити уручена Велика награда Иво Андрић за животно дјело коју додјељује Андрићев институт.
Иво Андрић - Фото: РТРС
Иво АндрићФото: РТРС

Он је навео да је имао срећу да прочита два Андрићева романа - "На Дрини ћуприја" и "Омер паша Латас" који залазе у историју БиХ и који су, у том погледу, врло просвјетљујући.

Говорећи о значају књижевности у данашњем свијету, Гурна је оцијенио да је остао непромијењен.

- Са друге стране из књижевности учимо ствари које нисмо знали, из перспективе која нам никада није падала на памет - рекао је Гурна за Вечерње новости.

Гурна, који је 2021. године добио Нобелову награду за књижевност за бескомромисан и саосјећајан продор у ефекте колонијализма и у судбину избјеглица у расцјепу између културе и континената, рекао је да је европски колонијализам у Африци имао више видова, а посљедице су разне и кроз историју и у савременом добу.

- Већина колонијалних активности у Африци била је брутална и сепаратистичка са предвидљивим посљедицама. Њено насљеђе и данас се наставља у виду компликованих грађанских друштава која су постколонијалне нације, као и у виду широко распрострањеног сиромаштва које често узрокује ратове и нерјешиве сукобе - рекао је Гурна.

Док није постао лауреат Нобелове награде Гурнини романи нису објављивани изван Велике Британије у коју је као избјеглица из родног Занзибара дошао 1968. године.