latinica  ћирилица
21/06/2024 |  15:33 ⇒ 18:58 | Аутор: sputniknews.com

Пикси: Играчима капа доле, Митровић ће наплатити све промашаје Данцима

Селектор Србије Драган Стојковић Пикси одржао је конференцију за медије послије утакмице са Словенијом, а пред дуел са Данском. Истакао је да су на утакмици против Словеније неки играчи колабирали, међу њима и Страхиња Павловић. Ово је први пут да је селектор изашао пред медије, изузев обавезних изјава уочи и послије утакмица.
Драган Стојковић Пикси (Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs) -
Драган Стојковић Пикси (Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs)

Србија је, послије стартног пораза од Енглеске (1:0), ремизирала са Словенијом (1:1) и за пролазак међу 16 најбољих на Европском првенству потребна јој је побједа против Данске у посљедњем колу 25. јуна.

Послије преспаване ноћи, какви су утисци?

- Па, утисци су да кажем. Ми смо дубоко у ноћ, анализирали све што се дешавало на миру. Утисци су помјешани, могли смо да изгубимо, а нисмо је изгубили. С друге стране, учинили смо све да побиједимо, али није дошло до тога. Негдје у тој реализацији нисмо били на нивоу. Створен је велики број шанси, што је добро на великом такмичењу, али некада када видите лопту у мрежи, не мора тако и да се деси. Тако да, један много важан гол. Један резултат много важан, јер и даље остајемо у игри. Јер, ако желимо да идемо напријед, једну утакмицу ми морамо да побиједимо. Да ли је то Енглеска, Словенија или Данска. Један гол, који је дошао у посљедњи час и који нас оставља у трци за тај пролаз.

Мало о Данској, деби 84'. Јел дошло вријеме да се Данцима све то наплати?

- Ми смо одиграли једну пријатељску утакмицу, али смо је изгубили. Мислим да је Данска добра екипа у сваком случају, они су стандардни на том неком нивоу на великим такмичењима. Екипа с којом може да се игра, нити су они непобиједиви, нити су недодирљиви. Имамо ми своју математику, учинићемо све да побиједимо. Да ли ће бити лако, неће. Пружа нам се шанса да ријешимо своју судбину. Гледали смо их, наравно. Оно што је најважније за Данску, то је њихово учешће на ЕП. Гледали смо против Словеније и против Енглеске. Играчи ће бити правовремено обавјештени и трудићемо се да што спремнији дочекамо тај меч.

Како ћемо да побиједимо Данску, ако нам је голман најбољи играч? Како неко са вашим знањем и ауторитетом не може да натјера играче да играју од првог, а не од 46. минута?

- Ја се трудим и дајем све од себе да игра најбољи тим. Леп комплимент за њега да је голман наш најбољи играч. Не брани зато што се зове по имену и презимену. Драго ми је да је у супер форми. И да свој дио посла ради на најбољи могући начин. Слажем се да је наш сваки почетак конфузан. Не бих рекао полувријеме, али тих 15-20 минута, имамо ту врсту проблема да ухватимо игру и да тај пас буде далеко течнији и да буде кориснији за цијели тим. Радимо на томе, стално радимо на састанцима и тренинзима. Очекујем да од првог минута против Данске будемо на нивоу. Знате како, имате и противника који хоће да наметне свој стил игре, жели да доминира, да држи контролу у рукама или ногама. Најбитније, да ми успијевамо да пронађемо наш стил игре, кроз пас - рекао је Пикси.

Потом је додао да су неки играчи колабирали на полувремену због временских прилика:

- Што се статистике тиче, имали смо 56 одсто лопту, упутили смо 15 удараца на гол. Направили смо 540 пасова, чак 200 више од Словеније, што довољно говори о доминацији. Имали смо 33 центаршутева, што довољно говори да играмо офанзивно и да желимо да угрозимо гол противника. Било би забрињавајуц́е да смо ми тим који не шутне на гол. Примјер, Подгорице гдје смо побиједили 2:0, практично без шута на гол. Ови бројеви говоре да можемо бити поносни на момке, да желе да се боре. Да је вољни моменат на изузетно високом нивоу. А да је лако играти, није лако играти. Плус ако додате једну ситуацију јуче. Играчи на полувремену у 15 сати, двојица-тројица наших колабирали у свлачионици. Замислите колико је било тешко и спарно играти. И то смо морали да јуримо гол заостатка послије индивидуалне грешке. Наши играчи, скидам им капу за труд. Нико се не шета, ми смо једна здрава група која ће дати максимум да направи добар резултат овде у Њемачкој.

Појаснио је:

- Павловић је колабирао. Није му било ништа. мало је фолирао пар њих је рекло онесвјештићемо се колико је вруће. Како је спарно, што значи да ни њима ни нама није било лакој.

Селекторе, неке измјене сте погодили, неке нисте? Да ли ћете промјенити нешто у мотивацији за меч са Данском?

- На ово друго, што се мотивације тиче, ништа нећемо мијењати, Радићемо као и до сада. Немојте сумњати да ће мотивисаност бити на највишем могућем нивоу. Да, када примите гол, када се изгуби лопта у једном отвореном простору, наравно да морате да водите рачуна да направите што мање грешака. Јер, фудбал је игра грешака. Ко их направи више, не може да изађе као побједник. Одбрана је била феноменална, момци су изгарали, поштовали захтјеве и држали концентрацију, били на високом нивоу. Није лако играти против два брза нападача. Наши штопери на високом нивоу, оцијенити игру на основу једне грешке. То се дешава, и убудуће то треба да се смањи на минимум. Друга ствар, ја бар немам записано на папиру, кога ћу убацити, кога нећу. Али, вама, темпо игре и оно што се дешава на терену, практично вас доводи да вучете неке потезе. Да ли ће то бити у офанзивном или у дефанзивном смислу. Имате тренере који запишу себи, играч за играча, позиција за позицију, њега не занима шта се дешава на терену. Ја нисам такав, ја гледам и видим шта бих могао да промјеним на терену, то је мој систем рада. То што сам убацио Луку Јовића, десило се. Одлично за њега и за мене што је дао гол. Тај гол је злата вриједан у сваком случају.

Селекторе, обје утакмице с двојицом нападача, колико су вас партије Митровића и Влаховића у тандему увјериле или разувјериле да могу заједно да буду на терену?

- Знате како, ја имам једну групу играча, а тај број је 26. Сви који су овде, конкуришу за мјесто на терену. Да, играмо храбро са Митровићем и Влаховићем. То је једноставно моја одлука, Влаховић је имао улогу повучене деветке, нису то два класична нападача. Дешава се у неким моментима, али је најопаснија ствар ако се изгуби лопта на лак начин у тој последњој трећини терена, остајете са двојицом у средини и лако се осваја простор. Не смије лопта да се изгуби. Тако будете кажњени, али тако и кажњавате. Квалитет који имамо је такав какав је. И то је то. Е сад, долази нам Данска, размислићемо добро у којој позицији и са којим играчима ћемо стартовати. Имамо слику у глави, али четири дана пред утакмицу је непотребно.

Костић, колико недостаје?

- Добро, није ту. Жао ми је, прихватам чињеницу, шта је ту је, морамо даље. И пронаћи ћемо га у сваком случају.

Рекли сте да нема шетања по терену и да није споран вољни моменат, тренутак када Гаћиновић губи лопту, Сергеј иде полако за директним чуваром?

- Има времена да причамо. Мислим да је, причати одмах послије утакмице, нема потребе. Сви су свјесни својих грешака. Наравно, када се изгуби лопта да морате да трчите колико вас ноге носе. Видео сам да је Мијат био љут, вјероватно због те грешке. Али, у сваком случају морао је да да да више у том вољном моменту. Питање да ли би стигао. А што се Сергеја тиче, ми сви знамо тип играча какав је Сергеј, да у неким брзинским стварима буде бољи. Он је покушао да се врати, фалио је метар да стигне. Иако је одбрана стајало одлично.

Сам је наставио:

- Како ја да се љутим на Митровића што није постигао гол. Он је све урадио, али ће му се вратити против Данске.

Да ли вам је жао што не долазе навијачи Звезде и Партизана?

- Ова врста навијања је тотално другачија од клупског. Овдје долазе нормални људи, обични људи. Они који воле своју земљу . Из цијеле Европе су се сјатили да подрже своју земљу. То су две различите врсте навијања. Погледајте колико их је дошло јер воле своју земљу. Због таквих људи се вриједи жртвовати. Та радост код гола, без обзира што нисмо побиједили, та радост улива самопоуздање да вратимо ту љубав према репрезентацији. Да је волико и када не иде. Не требате да нам волите када побјеђујемо, морате да нас подржавате и када је тешко. Тада се види патриотизам, та нота. Феноменалан амбијент, користим прилику да им се захвалим. Свима који су били. Што се резултата тиче, одужићемо им се против Данске.

Селекторе, рекли сте "Одужићемо се против Данске, Митровићу ће да се врати". Рекли сте све то против Португалије и против Бугарске. Да ли сада може да се поново то обистини против Данске?

- Друге околности су тада биле. Радује ме све оно што се десило, сем оног с Костићем, када је здравствени билен у питању. Даје ми једно самопоуздање, да ћу ја одредити тим, да ћу доносити одлуке ко излази, ко улази. Па него шта, него да ћемо ићи на побједу. Како сте другачије мислили? Само кажем. Па нису они пали са марса, нису они људи који лете, па да не можемо са њима. Ми одлучујемо о себи, ја то волим. Не очекујем да нико одлучује за нас. Волим што смо у овој ситуацији. А будите сигурни, да ћемо задњу кап крви, да не кажем зноја, оставити тамо у Арени, да бисмо дошли до циља. И то играчи знају. Друге нема, нити може бити - закључио је Пикси.