latinica  ћирилица
15/06/2024 |  16:14 ⇒ 16:31 | Аутор: СРНА

На такмичењу у атлетици више од 150 учесника (ФОТО)

У Дрвару је данас одржан атлетски митинг "Меморијал Дмитар Марчета" на којем је учествовало више од 150 такмичара у неколико дисциплина, а посебну пажњу привукло је бацање кугле и диска.
Атлетски митинг - ''Меморијал Дмитар Марчета'' - Фото: РТРС
Атлетски митинг - ''Меморијал Дмитар Марчета''Фото: РТРС

Средњошколци и основци такмичили су се у бацању диска и кугле, атлетским дисциплинама у којима је Марчета постизао значајне спортске успјехе.

Организовани су такмичење у тркама на 100, 400 и 800 метара, штафети, у скоку удаљ и бацању копља, као и улична трка.

Породици Дмитра Марчете, која је присуствовала митингу, уручена је медаља у знак захвалности за подршку и као знак сјећања на легендарног Дмитра, који је био родом из Дрвара.

- Отац би био пресрећан да је могао да доживи ово. Окупило се пуно дјеце, вољели бисмо да ово постане традиција - рекла је Дмитрова кћерка Милица Марчета и захвалила Атлетском клубу Унац за организацију овог спортског догађаја.

Предсједник Унца Ивана Боснић рекла је да је поносна на младе атлетичаре који су дали велики допринос и још једном показали да је Дрвар град спорта.

Дмитар Марчета, рођен 1952. године у Прекаја, име родног Дрвара пронио је широм свијета, а у знак захвалности општина му је постхумно додијелила признање.

За репрезентацију Југославије наступио је 28 пута, а након активне спортске каријере преузео је улогу тренера у атлетици и кошарци и тако постигао запажене резултате.

Прослављен је због постигнутих резултата у дисциплини бацања диска, у којој је био дугогодишњи државни рекордер, док га није наслиједио Драган Перић.

Значајне резултате постигао је и у бацању кугле, био је седми на Универзијади 1977. године и вишеструки државни првак.