latinica  ћирилица
14/06/2024 |  08:29 ⇒ 08:30 | Аутор: СРНА

Егић: Сабор потврдио да смо јединствен српски народ

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић изјавио је да Свесрпски сабор има велики значај за српски народ у Републици Српској и Републици Србији, јер је, прије свега, потврдио да су Срби јединствен народ, који чува и његује своју културу и историју и није никоме непријатељ.
Свесрпски сабор - Фото: РТРС
Свесрпски саборФото: РТРС

Егић је оцијенио да су вишедневне негативне реакције на одржавање Свесрпског сабора из Федерације БиХ, Хрватске и од појединих страних амбасада у БиХ јасан сигнал да је српски народ на правом путу.

Говорећи о Декларацији у којој се, између осталог, указује на потребу изградње меморијалног центра у Доњој Градини и у Београду посвећеног јасеновачким жртвама, Егић је рекао да су владе Српске и Србије донијеле одлуку да се убрзају активности у процесу планирања изградње.

- На Свесрпском сабору је донијета одлука да се иде у расписивање једног међународног тендера, односно јавног позива за идејно рјешење за тај центар - истакао је Егић.

Он је подсјетио да су раније донесене одлуке и потписан Меморандум између двије владе о изградњи меморијалниг центра, те успостављени управљачки органи у којима учествују предсједници Српске и Србије, премијери, предсједници народних скупштина и Његова светост патријарх српски Порфирије, те Организациони одбор који ће проводити одлуке управљачког тијела.

- Након избора нове Владе Србије све смо то поново потврдили и донијели одлуку да је Доња Градина мјесто изградње меморијалног центра у Републици Српској, док је у Србији то локација поред ријеке Саве у Београду - рекао је Егић.

Он је рекао да је ријека Сава симбол страдања, јер су тијела звјерски убијених у
Јасеновцу плутала овом ријеком која их је носила до Београда.

- Истина о злочинима над Србима у логору Јасеновац годинама је била потискивана, негиран је број жртава које су називане антифашистима, а не Србима - .рекао је Егић и додао да су Срби у том усташком логору масовно убијани на чак 57 начина.

Егић је истакао да ће изградња меморијалног центра у Доњој Градини и у Београду имати немјерљив допринос његовању културе сјећања на жртве усташког логора Јасеновац.