latinica  ћирилица
13/06/2024 |  10:29 ⇒ 13:01 | Аутор: РТРС

Невесиње прославило Спасовдан; Градским улицама прошла традиционална свечана литија (ФОТО)

Општина Невесиње и Саборни храм Вазнесења Господњег данас су прославили крсну славу Спасовдан.
Невесиње - Фото: РТРС
НевесињеФото: РТРС

Славским свечаностима присуствовали су црквени великодостојници, високи званичници Републике Српске и Србије, представници локалне извршне и законодавне власти, борачких организација, јавних институција, предузећа и гости из херцеговачких општина.

Свету литургију у Храму Вазнесења Господњег служиио је владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије са свештенством Епархије.

Владика Димитрије у бесједи, пожелио је да српски народ остане на путу правде, љубави, поштења, чојства и јунаштва.

- Нека овај празник долази на умножење љубави, слоге и благодати Божије. Најважније од свега је да изнутра очистимо наше биће да би се свјетлост и благодат излили у њега - рекао је владика Димитрије.

Позвао је вјерни народ да живе вјеру, опросте и да се моле Богу, да посте, јављају се браћи и сестрама око себе и да немају презир ни према коме, већ да имају љубав и вјеру.

Након богослужења традиционална свечана литија прошла је градским улицама. Ломљење славског колача и славски обред биће обављени у порти Саборног храма.

Невесинје, литија (Фото: РТРС)

Уручени су кључеви стамбених јединица корисницима зграде социјалног становања, заједничког пројекта Републичког секретаријата за расељена лица и миграције и Општине Невесиње.

У Дому културе "Небојша Глоговац" одржана је свечана сједница Скупштине општине Невесиње на којој су додијељене захвалнице заслужним грађанима и удружењима.

Уручени су и поклони ђацима генерације у Основној школи "Ристо Пророковић" и СШЦ "Алекса Шантић".