latinica  ћирилица
10/06/2024 |  14:54 ⇒ 13/06/2024 | 09:15 | Аутор: РТРС

Клокић-Милићевић: Наставити обиљежавање значајних датума и слати поруке заједништва (ВИДЕО)

На Свесрпском сабору у Београду министарства за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске и Србије потписала су Меморандум о сарадњи између влада Српске и Србије с циљем јачања веза дијаспоре. Споразум је данас још једном потврђен у Бањалуци а обухватиће више корака - први је дефинисање заједничких стратегија дјеловања унутар двије владе. Дефинисани су и значајни заједнички датуми, чије ће обиљежавање организовати два министарства.
Састанак Клокића и Милићевића - Фото: СРНА
Састанак Клокића и МилићевићаФото: СРНА

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић оцијенио је успјешном сарадњу са Србијом када је ријеч о дијаспори, додајући да ће се заједно наставити обиљежавати значајни датуми за Српску и Србију чиме се шаље порука заједништва.

- Циљ нам је да окупљамо наше људе и да знају гдје год они били да су иза њих и Република Српска и Србија - рекао је Клокић након састанка са министром без портфеља задуженим за координацију активности и мјера у области односа Србије с дијаспором Ђорђем Милићевићем.

Милићевић је рекао да је Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа усвојена на заједничкој сједници влада Србије и Српске прецизно терминолошко дефинисана.

Према његовим ријечима, могу се чути различити коментари након усвајања ове декларације који за циљ имају да нанесу штету Српској и Србији, те да изазову дестабилизацију.

- Ни у једном тренутку на Свесрпском сабору не да нисмо помислили и нисмо говорили, него нам није био циљ да радимо против било кога. Ми смо дефинисали националне циљеве. Наш национални циљ јесте да сачувамо мир и стабилност по сваку цијену - додао је Милићевић.

Он је рекао да је Дрина ријека која спаја Србију и Српску, као и да су дефинисани значајни датуми гдје ће министарства заједно учествовати у организацији манифестација.

Он је додао да ће крајем августа и почетком септембра бити организовано окупљање удружења и кровних организација које окупљају Србе ван Србије под слоганом "Јединствени гдје год били".