latinica  ћирилица
06/06/2024 |  21:58 ⇒ 07/06/2024 | 07:46 | Аутор: sputniknews.com

Макрон: Кијеву одобрени напади на Русију француским оружјем, Украјини стижу и "миражи"

Предсједник Француске Емануел Макрон потврдио је у интервјуу за француске медије да је украјинској војсци дозвољено да изводи нападе на Русију француским оружјем.
Емануел Макрон (Фото: EPA/Daniel Cole / POOL MAXPPP OUT) -
Емануел Макрон (Фото: EPA/Daniel Cole / POOL MAXPPP OUT)

- Говоримо Украјинцима да им не дозвољавамо да користе оружје за нападе на цивилно становништво, али да неутралишу тачку са које су нападнути – да, то могу - рекао је Макрон, додајући да Париз"не намјерава да ескалира сукоб".

Француска се залаже за постизање мира у Украјини, али не по цијену капитулације Кијева, рекао је предсједник у интервјуу за телевизије "ТФ1" и "Франс 2".

- Мирно рјешење не би требало да буде постигнуто по цијену капитулације Украјине. Мир мора бити закључен на основу преговора - навео је он.

О испорукама ловаца "мираж" Украјини

Макон је саопштио да Париз намјерава да координира испоруку борбених авиона "мираж 2000-5" Украјини и да ће већ овог љета започети са обуком украјинских пилота.

- Сутра намјеравамо да започнемо нови облик сарадње и да саопштимо о испоруци Украјини француских ловаца"мираж 2000-5", који ће јој омогућити да штити своју територију и свој ваздушни простор. Стога од сутра почињемо са обуком пилота, а касније ћемо обезбиједити испоруке тих авиона - прецизирао је предсједник.

Према телевизијским подацима, ријеч је о испоруци пет нових ловаца.

О обуци 4.500 украјинских војника

Осим тога, Макрон је најавио да Француска намерава да обучи 4.500 украјинских војника и да их наоружа, у ту сврху ће послати инструкторе у Украјину.

Према његовим ријечима, обука украјинских војника не представља фактор ескалације.

- Предлажемо да припремимо 4.500 украјинских војника, опремимо их, обучимо и обезбедимо им муницију и оружје неопходно за одбрану сопствене територије. Та бригада, ако се може назвати француском, несумњиво је веома важан фактор. Тако ће се на украјинском тлу налазити француски инструктор -, рекао је он.

О привођењу француског држављанина у Москви

Предсједник се осврнуо и на саопштење Истражног комитета Русије да је у Москви приведен држављанин Француске осумњичен за прикупљање информација о војним активностима Русије.

Како је рекао, француски држављанин је радио за швајцарску непрофитну организацију, а не за Француску.