latinica  ћирилица
06/07/2024 |  21:30 | Аутор: СРНА

Фицо: Подршка мировној иницијативи Орбана

Словачки премијер Роберт Фицо пружио је подршку мировној иницијативи мађарског премијера Виктора Орбана, који је за кратко вријеме посјетио Кијев и Москву, истакавши да сукоб у Украјини нема војно рјешење.
Роберт Фицо (фото: EPA-EFE/JAKUB GAVLAK - архива) -
Роберт Фицо (фото: EPA-EFE/JAKUB GAVLAK - архива)

Фицо је навео да се мир не може постићи никаквим ултиматумима или примјеном нереалних услова.

- Ако ће прије мировних преговора бити приоритет још једна ескалација тензија, немојмо се изненадити новим, много страшнијим обиљежјем ратног сукоба у Украјини - упозорио је Фицо.

Он је истакао да подржава хитан прекид ватре и почетак мировних преговора уз учешће Украјине, Руске Федерације, Сједињених Држава, Кине и ЕУ.

- Мировни преговори ће бити изузетно тешки, али ће за цио свијет бити најбоље ако се наредни мјесеци, можда године међусобног убијања, замјене мјесецима тешких преговора који воде ка праведном миру - навео је Фицо у саопштењу објављеном на Фејсбуку.

Он сматра да би мир, такође, допринио преговорима о приступању Украјине ЕУ, што, како каже, Словачка подржава.

Орбан се састао јуче у Москви са руским предсједником Владимиром Путином. Он је након састанка рекао да Мађарска своје шестомјесечно предсједавање ЕУ види као мировну мисију.

Мађарски предсједник је обећао да ће наставити да ради са Русијом и Украјином на постизању мира, додајући да су ставови страна о договору међусобно удаљени.