latinica  ћирилица
06/07/2024 |  08:41 ⇒ 11:10 | Аутор: sputniknews.com

Орбан предвиђа самоубиство НАТО

Припрема НАТО-а за операцију у Украјини у супротности је са одбрамбеном природом организације и прети јој самоубиством, пише мађарски премијер Виктор Орбан у чланку за "Њузвик".
Виктор Орбан (фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Виктор Орбан (фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

- НАТО се приближава прекретници. Треба се сјетити да је најуспјешнији војни савез у историји основан као мирни пројекат и његов будући успјех зависи од његове способности да сачува мир. Међутим, данас је умјесто мира на дневном реду тежња ка рату, а умјесто одбране – напад. Све то противрјечи главним вриједностима НАТО - пише Орбан поводом предстојећег самита НАТО у Вашингтону.

По његовим ријечима, НАТО има задатак да сачува Алијансу као мирни пројекат.

Када је ријеч о будућности Алијансе, Мађарска "се не слаже у потпуности са већином земаља чланица" које сматрају да је сукоб са другим геополитичким силама неизбјежан.

- Данас све већи број гласова унутар НАТО говори у корист потребе или чак неизбјежности војне конфронтације са другим свјетским геополитичким силама. Та идеја о неизбјежној конфронтацији је као самоиспуњавајуће пророчанство. Што више лидери НАТО вјерују у то да је сукоб неизбјежан, то ће већу улогу играти у његовом покретању - упозорио је Орбан.

Како је објаснио, то сада постаје све очигледније због вијести да су почеле припреме за могућу операцију НАТО у Украјини, те да се трупе земаља Алијансе већ налазе у близини украјинског фронта.

- На срећу, Мађарска је постигла важан споразум са НАТО-ом којим се признаје наша важна улога у Алијанси и који нас ослобађа од директне подршке Украјини, било војне или финансијске. Али морамо бити веома опрезни када је ријеч о одустајању од вриједности на којима је створена наша Алијанса. Циљ због којег је НАТО формиран је да се осигура мир у интересу стабилног економског, политичког и културног развоја. НАТО испуњава своју намену када тежи миру, а не рату. Ако изабере сукоб уместо сарадње и рат уместо мира, извршиће самоубиство - закључио је Орбан.

Орбан и његова делегација у петак су боравили у посјети Русији, гдје је одржан састанак са руским предсједником Владимиром Путином. Мађарски премијер је посјету Москви назвао сљедећом етапом мировне мисије.