latinica  ћирилица
04/06/2024 |  08:53 | Аутор: СРНА

"Свесрпски сабор да покаже јединство и саборност"

Предсједник Савеза Срба из Румуније Огњен Крстић изјавио је да је предстојећи Свесрпски сабор јединствена прилика за значајно окупљање Срба из свијета и региона на којем треба показати национално јединство и саборност.
Српска - Србија - Фото: РТРС
Српска - СрбијаФото: РТРС

- У овим тешким временима сви Срби треба да укажу на значај јединства и саборности. Без јединства и саборности не можемо се нити одупријети, нити одбранити оно што је Србима свето, а то су Косово и Метохија и српски национални интегритет - истакао је Крстић.

Он је навео да је то јединствена прилика да српски представници из региона, али и свијета дискутују о проблемима, те напоменуо да је доста отворених питања, али да су и досадашња окупљања показала да Срби снажно подржавају настојања матице за очување интегритета и националног јединства.

- То је најбоља и најјача порука коју требамо да пошаљемо са таквог сабора - нагласио је Крстић.

Када је ријеч о резолуцији о Сребреници, Крстић је поручио да ниједан Србин не може да прихвати ту срамну одлуку без икаквог основа.

- Ниједан Србин, па тако ни Срби из Румуније не подржавају такву одлуку. Не може да буде геноцидан народ који је кроз векове показао и славољубље и слободарски дух, који је поштовао сународнике - истакао је Крстић.

Он је указао да се уосталом у Генералној скупштини УН приликом гласања видјела и каква је одлука слободарског свијета, гдје такозвана резолуција, иако је прошла, није добила већину гласова УН.

- Они који су то све започели треба да размисле зашто су то урадили - рекао је Крстић.

Предсједници Републике Српске Милорад Додик и Србије Александар Вучић најавили су за 8. јун Свесрпски сабор у Београду на којем ће бити потврђено јединство српског народа.