latinica  ћирилица
03/06/2024 |  11:12 ⇒ 11:19 | Аутор: РТРС

Велика конференција "Срби у БиХ - од постојања до данашњег дана" 15. јуна у Паризу

Два угледна удружења "Сви Срби у Паризу" и "Федерација младих Срба Европе" са задовољством вас позивају на конференцију под називом "Срби у БиХ - од постојања до данашњег дана". Овај значајан догађај у организацији ова два удружења одржаће се у суботу, 15. јуна у 19 часова, у Конференцијској сали на адреси 50 rue des Tournelles.
Велика конференција "Срби у БиХ - од постојања до данашњег дана" - Фото: Уступљена фотографија
Велика конференција "Срби у БиХ - од постојања до данашњег дана"Фото: Уступљена фотографија

Конференција ће бити на француском језику.

Конференција ће окупити еминентне стручњаке који ће се бавити темама од историјског и савременог значаја за Србе у БиХ.

Говорници су Алекси Труд, професор историје и геополитике са Универзитета у Мелуну, познат по својим истраживањима и радовима на пољу европске историје и геополитике.

Јасна Зрновић, генерални секретар мисије Републике Србије при Унеску, која ће изложити свој поглед на културне и политичке аспекте српског присуства у БиХ.

Бошко Бојовић, професор на постдипломским студијама на Сорбони, специјалиста за историју и француску књижевност, који ће подијелити своја сазнања о историјским токовима и утицајима Срба у региону.

Велика конференција "Срби у БиХ - од постојања до данашњег дана"

Јована Митић, дипломирани правник и криминолог, четвороструки магистар и специјалиста за Међународно кривично и компаративно право, која ће се осврнути на правне и социолошке аспекте српске заједнице у БиХ.

Теме које ће бити обрађене на конференцији укључују: Историјско поријекло Срба у БиХ, Утицај Османлија и период надмоћи, Историјски споменици Срба у БиХ, Дејтонски споразум и послијератни период, Идентитет и култура Срба у БиХ и Савремени политички и економски изазови.

Ова конференција пружа јединствену прилику да се кроз мултидисциплинарни приступ сагледају кључни аспекти историјског и савременог положаја Срба у БиХ. Биће то прилика за отворени дијалог, размјену мишљења и стицање дубљег увида у богату историју и комплексну садашњост ове заједнице.

Позивамо све заинтересоване да присуствују овом важном догађају, како би заједно истражили и разумјели историју и будућност Срба у БиХ.

Ваше присуство и учешће у дискусији су од изузетног значаја.

Видимо се у суботу, 15. јуна у 19 часова, на адреси 50 rue des Tournelles!

За пријаву на конференцију, молимо вас да посјетите сљедећи линк.