latinica  ћирилица
30/05/2024 |  10:30 | Аутор: СРНА

Остојић: Усвојити платформу за јачање Србије и Српске

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић сматра да на предстојећем Свесрпском сабору у Београду треба усвојити јединствену платформу која ће гарантовати мир, стабилност, слободу и јачање Србије, Републике Српске и српског народа у цјелини.
Радан Остојић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Радан ОстојићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Дефинисање и усвајање јединствене националне агенде за будућност наша је света обавеза према милионима Срба који су своје животе дали за слободу, али и према онима који ће нас једног дана неслиједити поносни због тога што припадају јуначкој, слободарској и мирољубивој српској нацији - рекао је Остојић Срни.

Он је истакао да Свесрпски сабор за резултат треба да има постизање општедруштвеног консензуса о питањима која представљају минимум националних интереса.

Остојић је навео да императив националних интереса мора да буде мир, стабилност, економски просперитет, традиционалне породичне вриједности, наталитет, слога, јединство, међусобно уважавање и поштовање.

- Слобода мора да се дефинише као највећа вриједност за српски народ без које је пут у будућност немогућ - указао је Остојић.

Он је навео да усвојени закључци Свесрпског сабора треба да дефинишу општеприхваћену платформу која ће дати одговор куда и како Србија, Република Српска и цијели српски народ треба да иду.

- Сабор мора да чује, прихвати и артикулише не само политичка, већ и мишљења свих сегмената друштва са акцентом на оне који су државу и слободу бранили својим животима, деловима тијела и крвљу - истакао је предсједник БОРС-а.

Према његовим ријечима, обавеза прихватања, ширења и промовисања јединственог националног наратива проистеклог из усвојених закључака Сабора мора да буде императив за будућност.

Остојић је указао да политичке елите морају да схвате да су оне најодговорније за опстанак државе и заштиту виталних националних интереса, што неријетко подразумијева договор са другим политичким субјектима и постизање општег националног консензуса око одређених питања.

Предсједници Републике Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић разговарали су раније о припремама за Свесрпски сабор 8. јуна, уз поруку да ће јединство српског народа бити потврђено.