latinica  ћирилица
29/05/2024 |  12:50 ⇒ 13:16 | Аутор: СРНА

Бесједом Небојше Дугалића биће отворен Tеатар фест "Петар Kочић"

Бесједом еминентног глумца и редитеља Небојше Дугалића у понедељак, 3. јуна, у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци биће свечано отворен 26. Театар фест "Петар Кочић".
Народно позориште - Фото: СРНА
Народно позориштеФото: СРНА

Из овог позоришта саопштено је да ће Дугалић ове године бити почасни гост Фестивала, а свечано отварање заказано је за 20.00 часова.

Након бесједе публика ће имати прилику да ужива у концерту спознаје "Његош и Кочић – коријени", са око стотину учесника.

Осим Симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске, наступиће и Академски хор "Обилић", АКУД "Бранко Крсмановић" из Београда, Камерни хор "Керубини" Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци и Владимир Булатовић.

На репертоару концерта за свечано отварање Театар феста "Петар Кочић" биће Милошевићево дјело "Кочићеве ријечи" које цитира овог народног трибуна, омузиковљавајући их кроз рустични звук Босанске Крајине, навели су из Народног позоришта.

"Програм концерта спаја на једном мјесту ријечи мудрог владике Његоша и писца и трибуна Петра Кочића, а све то захваљујући музичком језику Владе Милошевића и Рајка Максимовића. Управо упознавање са коријенима, у музичком смислу, даје одговор на питање 'Ко сам ја?', односно 'Ко смо ми?'", додаје се у саопштењу.

У уторак, 4. јуна, почеће такмичарски дио Фестивала представом "Људи од воска" Народног позоришта Сомбор, аутора Мате Матишића, у режији Ивана Вање Алача, а у сриједу, 5. јуна, наступиће Хрватско народно казалиште из Сплита, са представом "Црвена вода", по роману Јурице Павичића, а у режији Ивице Буљана.

Четвртак је резервисан за Позориште "Бора Станковић" из Врања и представу "Ништа нећемо заборавити", по мотивима романа "Кањец филма" и "Иста прича" Вере Ценић, редитеља Југа Ђорђевића.

Након тога, слиједи представа Босанског народног позоришта из Зенице "Драма о Мирјани и овима око ње" аутора Ивора Мартинића, у режији Нермина Хамзагића.

За крај такмичарског дијела програма планирана је представа Народног позоришта у Београду "Очеви и оци", редитеља Вељка Мићуновића.

У част награђених у недјељу, 9. јуна, ансамбл Народног позоришта из Београда ће одиграти представу "Ситнице које живот значе" по роману Лоренца Маронеа, драматизација Ђорђе Косић, режија Андреј Носов.

Публику очекује и богат пратећи програм, те је у суботу, 8. јуна, у 12.00 часова планирана трибина "У потрази за оригиналним драмским текстом", на којој ће учествовати многи истакнути ствараоци из позоришног живота.