latinica  ћирилица
27/07/2024 |  11:23 | Аутор: СРНА

Љубомир Бандовић и Нивес Иванковић добитници награде "Златни платан"

Фестивал европског и медитеранског филма "Требиње филм фестивал" биће отворен у недјељу, 28. јула, на платоу испред Музеја Херцеговине, а овогодишњи добитници награде "Златни платан" за изузетан допринос евро-медитеранској сцени су глумци Љубомир Бандовић и Нивес Иванковић.
"Требиње филм фестивал" - Фото: СРНА
"Требиње филм фестивал"Фото: СРНА

Умјетнички директор фестивала Пеђа Милојевић рекао је да ће на отварању фестивала бити приказан краткометражни филм "Кад заборавиш јули" снимљен у Требињу, младе редитељке из Бањалуке Саре Радусиновић.

- Ове године биће приказано око 30 филмова из 15 земаља. Иако фестивал приказује искључиво премијерне филмове, биће поново приказан и филм Драгана Бјелогрлића "Чувари формуле", у коме као један од најбољих младих глумаца игра Јован Јовановић из Требиња - рекао је Милојевић на конференцији за медије.

Директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић рекла је да је за отварање фестивала изабрана кључна тачка у Старом граду, с обзиром на археолошко и културно-историјско насљеђе, те изразила наду да ће бити снимљен посебан филм о Јелени Анжујској.

Начелник Одјељења за културу града Требиња Слађана Скочајић рекла је да град подржава све манифестације које дају квалитет културном животу града.

- Град Требиње је и ове године покровитељ фестивала и надам се да ће наши посјетиоци, туристи и домаћи љубитељи филма у наредних пет дана уживати у филмовима - рекла је Скочајићева.

Током фестивала, који ће трајати до 2. августа, филмови ће бити приказани у Дому младих, Културном центру, дворишту Музеја Херцеговине и тераси хотела "Леотар".

Покровитељи фестивала су Аудио-визуелни центар Републике Српске, Министарство културе Србије, град Требиње и Министарство иностраних послова Србије.