latinica  ћирилица
26/07/2024 |  09:31 ⇒ 09:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Холивудски глумци штрајкују због употребе вјештачке интелигенције у видео игрицама

Главни произвођачи видео игрица, као што су амерички "Activision", "Warner Bros" и "Walt Disney", суочавају се са штрајком холивудских глумаца због употребе вјештачке интелигенције приликом анимације ликова видео игрица без одговарајуће накнаде глумцима чије гласове и ликове при томе користе.
Холивуд (Фото:  EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN, илустрација) -
Холивуд (Фото: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN, илустрација)

Након годину и по дана преговора о новом уговору између компанија и синдиката који представља више од 2.500 глумаца видео игрица, двије стране наводе да су се сагласиле о неколико кључних питања, као што су плате и безбједност на послу, али да заштита у вези са коришћењем АИ технологије остаје главна препрека, објавио је данас Би-Би-Си.

На штрајк је позвало Удружење филмских глумаца-Америчка федерација телевизијских и радио умјетника (Саг-Афтра) које је прошле године позвало на штрајк холивудских филмских и телевизијских глумаца.

Глумци су забринути због тога што студији за видео игрице користе генеративну вјештачку интелигенцију да репродукују гласове и физички изглед глумаца да би анимирали ликове видео игрица, без обезбјеђивања правичне надокнаде за глумце.

- Нећемо пристати на уговор који омогућава компанијама да злоупотријебе вештачку интелигенцију на штету наших чланова - саопштила је Саг-Афтра.

Међутим, из студија за видео игрице кажу да су већ учинили довољно уступака захтјевима синдиката.

Телевизијски и филмски глумци у САД прошле године су добили повећање плата и бенефиција, а усвојене су и мјере заштите за коришћење вјештачке интелигенције након штрајка који је организовала Саг-Афтра.

Тај штрајк, који је трајао 118 дана, био је најдужи у 90-годишњој историји синдиката глумаца.