latinica  ћирилица
29/05/2024 |  08:31 ⇒ 09:42 | Аутор: РТРС

Кресојевић: Неприхватљиво повећање цијена приватних вртића; Црногорац: Потребно изједначавање субвенција (ВИДЕО)

За Град Бањалуку неприхватљиво је да приватни врићи повећавају цијене, изјавио је градски менаџер Бојан Кресојевић, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Црногорац и Кресојевић - Фото: РТРС
Црногорац и КресојевићФото: РТРС

Кресојевић, који је у понедјељак одржао састанак са представницима једног приватног вртића у Бањалуци, напомиње да је то црвена линија преко које се не може прећи.

- Неприхватљиво је да колико год ми повећавамо субвенције неко може да повећава цијену, односно да тај новац не иде родитељима него власницима вртића. Њихов је интерс да максимизирају цијену и профит и њихови аргументи иду у том правцу. Сигурно је да не постоји економско оправдање, то јест повећање трошкова које се није могло десити претходних мјесеци. Град ће учинити све да до тога не дође. Можемо очекивати да се ова одлука одложи или стави ван снаге. Све друго је злоупотреба субвенција - нагласио је Кресојевић.

Кресојевић је напоменуо да Град обезбјеђује субвенције због чега има право да се договара око цијена.

- Они који то не могу прихватити, сигурно неће моћи функционистаи као партнери Града Бањалука. Кораци који би се предузели зависе од самог понашања приватних предшколских установа. Град има ауторитет да не дозволи такав став - рекао је Кресојевић. 

Координатор Иницијативе за изједначавање субвенција у бањалучким вртићима Бранко Црногорац истакао је да је жалосно ово што се догађа.

- Ово је тек једна диверзија од суштинског проблема, а то је да се огромна средства Града издвајају за Центар за предшколско васпитање. Нагласио бих да колико год да су приватни вртићи повећали цијене, они су далеко испод економске цијене Центра за предшколско васпитање. Износ који се тамо издваја за 2.000 дјеце у приватним вртићима би покрио трошкове за боравак 7.500 дјеце - прецизирао је Црногорац.

Црногорац је додао да упорно траже изједначавање субвенција.

- Добар примјер је Град Београд који својим субвенцијама покрива скоро све трошкове боравка дјеце у вртићу и то данас више није неки издатак који се толико осјети. Молио бих Градску управу Бањалука да упути допис представницима Градске скупштине да се ријеши ово питање. Потребан нам је консензус свих политичких актера у Бањалуци, али и у Републици Српској - закључио је Црногорац.

Подсјетимо, тек што су из Градске управе Бањалука најавили повећање субвенција родитељима чија дјеца похађају приватне вртиће, поједини вртићи најавили су драстично повећање цијена. Из једног приватног вртића родитеље су обавијестили да подижу цијене за чак 30 одсто. Тачније, за једно дијете боравак поскупљује за 100 марака, са 350 на 450КМ. За двоје дјеце - родитељи дјеце која похађају овај вртић, умјесто досадашњих 620, мораће издвојити 800 КМ.