latinica  ћирилица
27/05/2024 |  14:35 | Аутор: СРНА

Павловић: Запад жели да сведе Србе на мали простор и контролу НАТО-а

Директор Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске Душан Павловић рекао је да Запад жели да стави Србе под своју и контролу НАТО-а на малом простору уже Србије, те у том контексту треба схватити и потез Кристијана Шмита, који је посјетио два највећа стратишта Срба с циљем дехуманизације српског народа.
Душан Павловић - Фото: РТРС
Душан ПавловићФото: РТРС

- Њихови потези су координисани. Резолуција је пораз Запада, али је Шмит ту да предузме први корак након наметања резолуције о Сребреници. У својој изјави у исту раван ставља Јасеновац, Аушвиц и Сребреницу, што показује да се њихова агенда није промијенила, као ни њихови политички ставови - упозорава Павловић.

Појашњава да се дипломате из Њемачке, као што је Шмит, нису одрекли љубави према нацистичким структурама што је и објелодањено јавности, а сада желе да изједначе улогу нациста и усташа који су починили геноцид и народне војске која је спречавала геноцид.

- У исту раван стављају и сав српски народ који је стајао уз војску јер је то била народна војска која је обезбјеђивала да се Срби сачувају од новог геноцида. Шмит ствара сљедећи корак у дехуманизацији Срба - истакао је Павловић.

Он каже да нацистичка идеологија никада није ишчезла из мисли и дјеловања појединих њемачких политичара који се данас понашају као "гаулајтери" из Другог свјетског рата када су сијали страх и смрт на овим просторима и доносили правила и законе без било какве процедуре.

- Њемачка је кроз своју нечасну улогу у припреми ове резолуције потпуно оголила своје непријатељство према српском народу у цјелини - поручио је Павловић.

Због свега наведеног, каже Павловић, важно је да свјетска јавност буде упозната са дешавањима из прошлости, те истакао да Њемачка треба да преузме одговорност за геноцид над Србима у НДХ-а, што покушавају сакрити пуних осам деценија.

"У том контексту треба и посматрати наше писмо које смо послали у Бундестаг, да се суоче са прошлошћу и признају геноцид над Србима у НДХ и презуму одговорност. Треба да установе 22. април као дан сјећања у Њемачкој и да у наставни план и програм уведу те лекције", истакао је Павловић за Срну.