latinica  ћирилица
27/07/2024 |  11:08 | Аутор: СРНА

Петронијевић: Караџић под санкцијама због Русије

Власти енглеског затвора Вајт ставиле су првог предсједника Републике Српске Радована Караџића под санкције зато што он, према њиховим процјенама, подржава Русију, рекао је Караџићев адвокат Горан Петронијевић.
Горан Петронијевић - Фото: РТРС
Горан ПетронијевићФото: РТРС

Петронијевић је навео да су Енглези, када су ускратили право финансирања процеса због нарушавања Караџићевих људских права, рекли да је он под истим санкцијама као Руси, јер се у телефонским разговорима са правним браниоцима интересује шта се дешава у свијету.

- Дошли смо до једног дописа у коме затворске власти објашњавају како га третирају и наводе да он толико подржава Русију да покушава да утиче на затворске стражаре и особље - рекао је Петронијевић у подкасту "Вечерњих новости".

Он је додао да су Енглези рекли и да Караџић у телефонским разговорима отворено подржава Русе.

- Ја му причам, јер га занима. Он тамо нема са ким да проговори на српском, осим што једном или два пута недељно добије "Новости". Погажена су му и сва вјерска права. Он тамо трпи стравичну тортуру - указао је Петронијевић.

Он је истакао да је Караџић веома лошег здравља и да није звучао најбоље када су се јуче чули.

- Требало би да га прегледа затворски љекар. Има проблема са дијабетесом, простатом и спондилозом вратне кичме. Адекватне његе нема, а љекарски преглед чека и по неколико недјеља, иако му је здравље озбиљно нарушено - рекао је Петронијевић.

Он је нагласио да је Караџићу у јуну чак и живот био угрожен, јер је тада падао у несвијест и имао страшне стомачне проблеме и болове, додајући да му нису давали ни лијекове за простату.

- Без терапије је био 17 дана. То је ескалирало на начин да му се у тијелу задржавала вода и био је практично пред колапсом. Не зна се зашто је падао у несвијест, а једном је задобио и посјекотину приликом пада - навео је Петронијевић.

Према његовим ријечима, Караџића је требало да смјесте на болничко лијечење да се утврди о чему се ради, али се, како је истакао, стиче утисак да они желе да његова доживотна казна траје што краће.

- То је зачарани круг у коме је Радован жртва. Покренули смо тамо и судски поступак да се утврди да су нарушена његова права - рекао је Петронијевић.

Он је навео да се тим љекара из Републике Српске припрема да тражи дозволу да оду и прегледају Караџића и да ураде анализу његовог здравственог стања, што би уз, адекватну терапију, могло да стабилизује његово нарушено здравље.

Петронијевић је подсјетио да Караџића породица није видела три године и да га нико жив није видио откад је на острву Вајт, осим једног православног свештеника, који је два пута успио да дође код њега.