latinica  ћирилица
27/07/2024 |  11:32 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Положени вијенци и одржана Свечана академија за Дан општине; Док је српског народа Дрвар ће бити слободан (ВИДЕО)

Почетак устанка 1941. године у Дрвару био је одговор на усташки и фашистички терор. Полагањем вијенаца на Споменик жртвама фашистичког терора и свечаном Академијом обиљежен је Дан устанка и Дан општине Дрвар, који се у послијератном периоду, обиљежава седму годину.
Полагања вијенца у Дрвару - Фото: РТРС
Полагања вијенца у ДрваруФото: РТРС

83 године након устанка Дрвар је опстао и опстаје и даље у оквирима својих могућности. И данас три деценије од Одбрамбено-отаџбинског рата тежак је положај Срба западно-крајишких општина у Федерацији.

- Надам се да ћемо ми својим ангажманом, али и свакако уз помоћ институција, како виших нивоа власти Кантона и Федерације, тако и институција Републике Српске и Србије полако рјешавати једна по један од многобројних проблема с којима се суочава ова општина - каже Душица Рунић начелница општине Дрвар.

Честитке поводом Дана општине, упутили су путем видео обраћања предсједник Српске, Милорад Додик и српски члан Предсједништва, Жељка Цвијановић.

- Треба да урадимо много више за грађане Дрвара и то желим да урадим! Заједно ћемо то и учинити са нашом браћом из Србије и сви ћемо показати да можемо да људима да обезбиједимо стабилан живот - рекао је Додик.

Вама, вашим породицама, поручила је Цвијановић, све најбоље, убрзан развој ваше општине и наравно још једном честитке поводом овог великог Дана да искажем опредјељеност инситуција и Републике Српске и Србије да заједно с вама превазилазе проблеме у будућности.

Подршка институција Републике Српске никада није изостала.

- Данас смо показали симболично да смо ту уз наш Дрвар, наше грађане у Дрвару иако они територијално не прирпадају Републици Српској, они су са нама и биће увијек уз нас - навела је Ања Љубојевић потпредсједница Народне скупштине Републике Српске.

Денис Шулић, министар трговине и туризма Владе Републике Српске поручио је да ће Република Српска увијек бити присутна у Дрвару.

- И на сваки могући начин ће помагати народ Дравара да овдје опстане и остане на својим вјековним огњиштима - додао је он.

Дрвар је био и остао симбол народне воље, борбе и слободе за равноправност, нагласила је изасланица предсједника Србије.

- Нека живи сјећање на херојску и слободарску борбу нашег народа овдје у Дрвару. Република Србија и то знајте, биће увијек уз вас - поручила је Јелена Жарић Ковачевић изасланица предсједника Србије Александра Вучића.

Поводoм Дана Дрвара, Радио Републике Српске одликован је грбом општине.

- Желимо да се чујемо на овим просторима, успјели смо то када је радио Дрвар и сарадња са том радио станицом у питању, дакле да се наш програм реемитује на овим просторима - каже Драган Пајић директор Радија Републике Српске.

Дрвар је некад био општина са више од 12 хиљада становника. До данас, двије трећине њих бољи живот је пронашло у Српској и Србији. Ипак, Дрварчани не заборављају свој крај и радо му се враћају.