latinica  ћирилица
25/05/2024 |  15:21 ⇒ 15:22 | Аутор: СРНА

Зворник: 30 година од оснивања Прве чете посебних јединица полиције

Парастосом и полагањем цвијећа на споменик палим полицајцима у Одбрамбено-отаџбинском рату, Зворнику је данас обиљежено 30 година од формирања Прве чете посебних јединица полиције - Центра јавне безбједности Зворник.
Зворник-помен - Фото: РТРС
Зворник-поменФото: РТРС

Бивши комадир Прве чете посебних јединица полиције Радомир Пантић рекао је да је чета формирана наредбом тадашњег министра унутрашњих послова Републике Српске због бржег ангажовања на терену, као и одласка, уколико се укаже потреба, у борбена дејства.

- То су били полицајци који су редовно радили своје задатке, а у случају потребе били би ангажовани - рекао је Пантић и додао да се ова чета разликовала од других јединица, којих је било 10, јер је служила за офанзивна дејства.

Истичући да је ова чета била готово на свим ратиштима Републике Српске заједно са другим одредима, Пантић је рекао да је у борбама погинуло пет припадника чете, док је 18 било тешко рањено.

Помен је служило мјесно свештенство, а цвијеће је положило бивше руководство ЦЈБ, команде Батаљона посебне јединице полиције ЦЈБ, команде Прве чете посебне јединице полиције ЦЈБ, градоначелник Зворника, представници Борачке организације Републике Српске и града Зворника и Подрињског одреда специјалних снага "Вукови са Дрине".

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран упутио је честитке поводом ове годишњице, уз образложење да није могао присуствовати обиљежавању због раније преузетих обавеза.