latinica  ћирилица
25/05/2024 |  14:27 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Амиџић: Циљ био да на изборе изађу само опозиционе и бошњачке партије (ВИДЕО)

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић рекао је да је његов замјеник Мухамед Хасановић потписао захтјев којим се одобравају додатна средства Централној изборној комисији.
Срђан Амиџић - Фото: РТРС
Срђан АмиџићФото: РТРС

Амиџић је рекао да то не би било проблематично да постоји неки економски резон и да то показује колико је БиХ бесмислена.

- ЦИК не да је тијело које се бави провођењем избора него је то тијело које пише буџет и на тај начин доводи у питање функционисање свих других буџетских корисника. У једној земљи апсурда каква је БиХ имате ситуацију да ЦИК може да пошаље буџетски захтјев колико год да сматра да је неопходно и с друге стране имате ситуацију да ће средства бити обезбијеђена - навео је Амиџић.

Он је запитао да ли неко мисли да је нормално да ЦИК буде испред Граничне полиције, Министарства за људска права и избјеглице, парламента.

- Њих то не интересује, напишу онакав захтјев какав мисле да треба и ми бисмо требали да, као Министарство, одобримо та средства. Ја у том Министарству нисам спреман да одобрим такав захтјев. Нажалост, постоји такво уређење гдје замјеник министра може то да потпише и на тај начин брани интересе Бошњака што разумијем, али мислим да ово није нормална пракса - рекао је Амиџић.

Он је додао да је до сада ЦИК тражио 150 милиона КМ за спровођење избора.

Амиџић је рекао да је раније у обје инструкције које је потписао навео да се "не налазе средства која су неопходна да се спроводи такозвани Шмитов изборни закон".

- Колеге из опозиције су ме прозивале да сам лагао, обезбиједио средства, али како наш народ каже "ако лаже коза не лаже рог". Поставља се питање, ако су била обезбијеђена средства зашто је Хасановић морао да обезбиједи додатних близу 4,2 милиона КМ за ЦИК - рекао је Амиџић и поновио да Министарство није обезбиједило ниједну КМ ЦИК-у да би се спроводио наметнути закон, као и да је циљ био да на изборе изађу опозиционе и бошњачке партије.