latinica  ћирилица
25/05/2024 |  14:05 ⇒ 14:07 | Аутор: СРНА

Граорац: Тешко могућ даљи заједнички пут у БиХ након усвајања резолуције о Сребреници

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац изјавила је да је послије усвајања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН тешко видљив и могућ неки даљи заједнички пут у БиХ.
Исидора Граорац - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Исидора ГраорацФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Како је планирано и вођено све ово, како се иза леђа, уцјенама и условљавањима дошло до ове резолуције, сасвим је оправдан револт, незадовољство и наше противљење доношењу једног оваквог документа који нас је удаљио више него послијератних година. Ако неко сматра да си геноцидан, онда како очекивати да жели са тобом са живи у међусобном поштовању и сарадњи - изјавила је Граорчева Срни.

Она је истакла да активности бошњачке стране које су врхунац достигле на Генералној скупштини УН нису почеле јуче, нити прије мјесец дана, када је објелодањена информација о намјерама за усвајање накарадне, једностране и антисрпске резолуције.

Према њеним ријечима, протеклих дана ни у једној изјави, чланку и мишљењу са бошњачке стране није се чула ниједна ријеч о српским жртвама.

- Зашто? Јер су им небитне, не признају их, не поштују нас и нашу бол. Што вријеме више одмиче све је јасније да је ово био само привид неког заједничког живота, да су намјере друге стране биле само да у свијет оде прича о њиховом жртвама, а да су наше минимизиране и да о њима не треба причати и признати их - поручила је Граорчева.

Она сматра да ће инцидената као што је био онај у Сарајеву са дјечаком и његовом мајком сасвим сигурно бити још јер су се пробудиле сјене прошлости и подјела што је још један доказ да доношење резолуције неће донијети ништа добро.

Граорчева је нагласила да српски народ без обзира на све даље иде поносно и да ће јаче него икада износити истину о бројним ратним злочинима који су вршени над српским становништвом у рату.

- Нека свијет чује за више од 30.000 убијених, за које скоро нико није одговарао, за више од 400 дјеце коју су убили само зато што су српска, за ритуална убијања муџахедина, разна звјерства којима су уморени српски цивили и борци - подсјетила је Граорчева.

Она је истакла да ће Република Српска живјети вјечно, свидјело се то некоме или не, као и да ће својим постојањем свједочити о херојској борби синова за вјековна огњишта, родну груду и породицу.

- Нема те одлуке или закључка који нас може поколебати у жељи да сачувамо оно што нам је најсветије - закључила је Граорчева.