latinica  ћирилица
24/05/2024 |  13:32 ⇒ 13:48 | Аутор: РТРС

Нобеловац Абдулразак Гурна и Саша Радојчић добитници Велике награде Иво Андрић

Андрићев институт је Велику награду Иво Андрић за животно дјело додијелио нобеловцу Абдулразаку Гурни, британском писцу, поријеклом из Танзаније. За књигу године проглашено је дјело "Тобоган" српског пјесника и филозофа Саше Радојчића, у издању Културног центра Нови Сад.
Жири Велике награде Иво Андрић - Фото: РТРС
Жири Велике награде Иво АндрићФото: РТРС

Жири у којем су директор Андрићевог института прослављени режисер Емир Кустурица, те књижевници Слађана Илић, Мило Ломпар и Желидраг Никчевић су своје одлуке образложили на конференцији за новинаре у Београду.

Ова награда се додјељује од 2016. године у Андрићграду, а установљена је у част јединог српског и југословенског нобеловца Иве Андрића.

Награду је утемељио Андрићев институт 2015. године на иницијативу Емира Кустурице.

Додјељује се у двије категорије - за животно, књижевно стваралаштво, које представља укупни допринос књижевности и култури и за најбољу књигу објављену у Републици Српској и Србији током године.

Досадашњи добитници ове награде за животно дјело су Матија Бећковић, Душан Ковачевић, Ју Хуа, Горан Петровић два пута заредом, затим Милован Данојлић, Мирослав Максимовић и Сандро Веронези.

Добитници ове награда за најбољу књигу били су српски писац Владимир Кецмановић за књигу "Осама", руски писац Захар Прилепин за "Обитељ" и "Седам живота", српски писац и музичар Бора Ђорђевић за "Пусто острво", писац из Републике Српске Рајко Петров Ного за дјело "Сонет и смрт", руска књижевница Гузељ Јахина за "Дјеца Волге", аустријски нобеловац писац Петер Хандке за "Други мач", руски писац Јевгениј Водолазкин за "Бризбејн" и српски писац Енес Халиловић за дјело "Секвоја".