latinica  ћирилица
24/05/2024 |  12:04 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Српски народ да енергију усмјери ка пријатељским земљама

Декан Факултета за безбједност и заштиту Независног универзитета Бањалука Слободан Жупљанин оцијенио је да српски народ мора заштитити свој витални национални интерес, који је угрожен, те да енергију мора усмјерити према пријатељским земљама којих је најмање 109, што је значајан број.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

Жупљанин, који је који је данас присуствовао научно-стручној конференцији "Угрожавање виталних националних интереса Републике Српске и српског народа у БиХ" у организацији Безбједносног форума Бањалука, истакао је да се прије свега ради о удруженом непријатељском подухвату одређених снага из БиХ.

- Ради се о страним силама и земљама, попут Њемачке, Велике Британије, САД, а могло би се рећи и читавих чланица Нато пакта, тако да српски народ мора наћи најбољи могући одговор како ствари преокренути у другом току. Морамо сачувати наше виталне националне интересе, јер смо платили високу цијену у свим ратовима - рекао је Жупљанин.

Жупљанин је истакао да су највеће вриједности Српска и останак српског народа на овим просторима, те подсјетио да се већ 30 година од потписивања Дејтонског мировног споразума одолијева нападима и насртајима.

Он је навео да велике силе, уз све пријетње, нису успјеле обезбиједити да већина чланица у УН гласа за резолуцију о Сребреници којом се покушава стигматизовати српски народ.

- Резолуција је усвојена, према стандардима њених спонзора. Међутим, према стандардима које примјењује 99,9 одсто парамената свих земаља у свијету не би могла бити изгласана и није усвојена - рекао је Жупљанин новинарима у Бањалуци, те оцијенио да је резолуција презентована у УН с циљем скретања пажње са других проблема на свјетској глобалној сцени.

Према његовим ријечима, јуче је читав свијет чуо српски народ, захваљујући предсједнику Србије Александру Вучићу.

Он је оцијенио да Срби сад знају ко им је пријатељ, а ко непријатељ, те сву своју енергију мора усмјерити према пријатељским земљама, а јуче се видјело да их је најмање 109, што је значајан број.

Професор Митар Ковач нагласио је да није било потребе за доношењем резолуције, као и да је то покушај колективне осуде српског народа како би Нијемци скинули одговорност са себе за геноцидни рад током два свјетска рата.

- Мислим да је то увод у нове притиске на српски народ и Републику Српску. Ово ће прије свега покушати да искористи политичко Сарајево - сматра Ковач, те истиче да инструисана резолуција не може донијети ништа добро за БиХ.

Драган Петровић из београдског Института за међународну политику и привреду рекао је да је Република Српска за све Србе светионик, као и да је изложена неморалним притисцима.

- Отпор и јединство у Српској да се не подлегне притисцима је изгледа мотивисало дио свјетских сила да покушава суди српском народу за Сребреницу - поручио је Петровић.

Он је оцијенио да српски народ треба да остане достојанствен и наставити игру са земљама које су му наклоњене.

Генерална скупштина УН усвојила је јуче резолуцију о геноциду у Сребреници по измијењеним правилима, без натполовичне већине свих земаља чланица УН.

За антисрпску резолуцију гласало је 84 држава, 87 је било против и уздржано, док 22 земље нису гласале.

Ову резолуцију, која је иницирана без одлуке Предсједништва БиХ, гласом је подржао и представник сталне мисије БиХ у УН који је тако наступио као представник искључиво Бошњака, а не сва три конститутивна народа.