latinica  ћирилица
24/05/2024 |  11:27 | Аутор: СРНА

Тадић: Додик и Вучић направили огроман посао, бошњачки представници немају жељу за помирењем

Правник Огњен Тадић изјавио је да се по питању усвајања резолуције о Сребреници ништа боље није могло направити, да је руководство Републике Српске и Србије на челу са предсједницима Милорадом Додиком и Александром Вучићем направило огроман посао и да је потпуно јасно да представници Бошњака немају жељу за разговором и помирењем.
Огњен Тадић - Фото: РТРС
Огњен ТадићФото: РТРС

Тадић је истакао да је перспектива БиХ веома тмурна и да дејтонска БиХ није конструкција коју желе Бошњаци.

- Пошто друга БиХ не постоји, морамо се вратити разговорима два ентитета - поручио је Тадић.

Он је нагласио да текст резолуције није праведан, поштен и истинит, посебно када се наводи да је злочин чињен унутар заштићене зоне.

- То није тачно, те да се помињу цивили, а не помињу војници припадници 28. дивизије Армије БиХ као формације која је тамо у пробоју страдала на начин који је општепознат - рекао је Тадић.

Тим текстом се, тврди Тадић, покушава покрити све оно што је до сада радио Хаг, а што је и струка и наука оцијенила како потпуни промашај.

- Нити су Хрвати, нити су Срби добили потребну правду, нити прилику за помирење, нити су Бошњаци добили било шта друго кроз рад Хага, него само један подстрек и улазницу у будуће сукобе - закључио је Тадић.

Генерална скупштина УН усвојила је антисрпску резолуцију о Сребреници за коју су гласале 84 државе од укупно 193 чланице УН. На гласању је 87 држава било против и уздржано, док 22 земље нису гласале, што чини 109 земаља које нису подржале тај спорни документ.

Ову резолуцију, која је иницирана без одлуке Предсједништа БиХ, гласом је подржао и представник сталне мисије БиХ у УН који је тако наступио као представник искључиво Бошњака, а не сва три конститутивна народа.