latinica  ћирилица
24/05/2024 |  10:47 ⇒ 11:14 | Аутор: СРНА

Букејловић: Резолуција са политичким циљем угрожава процес помирења

Потпредсједник Владе Републике Српске Милош Букејловић изјавио је да је за Српску неприхватљиво усвајање резолуције о Сребреници у УН јер очигледно има политички циљ, с обзиром на тренутак њеног предлагања и усвајања.
Милош Букејловић - Фото: Уступљена фотографија
Милош БукејловићФото: Уступљена фотографија

- За приједлог и усвајање оваквих докумената потребан је консензус на свим нивоима. Без обзира на исход, због начина гласања у УН, чињеница је да више од половине свијета није подржало ову резолуцију - истакао је Букејловић, који је и министар правде Српске.

Он је оцијенио да ће донесена резолуција додатно продубити јаз између народа, угрозити процес помирења и подијелити БиХ.

- Једна од посљедица може бити продубљивање кризе у самој БиХ и питање да ли народи у БиХ могу да живе заједно. Питање рата у БиХ је веома осјетљиво, те су за покретање и реализацију ове иницијативе заиста неопходне консултације на свим нивоима власти, а које ће бити усмјерене на помирење и изградњу повјерења - истакао је Букејловић.

Он је додао да се овим БиХ враћа 30 година уназад и актуелизују се теме и питања око којих се народи у БиХ никада неће усагласити.

Генерална скупштина УН усвојила је јуче антисрпску резолуцију о Сребреници за коју је гласало 84 држава од укупно 193 чланице УН. На гласању је 87 држава било против и уздржано, док 22 земље нису гласале, што чини 109 земаља које нису подржале тај спорни документ.

Ову резолуцију, која је иницирана без одлуке Предсједништа БиХ, гласом је подржао и представник сталне мисије БиХ у УН који је тако наступио као представник искључиво Бошњака, а не сва три конститутивна народа.