latinica  ћирилица
23/05/2024 |  19:05 ⇒ 19:05 | Аутор: СРНА

Ћосић: Гласање показало да је свијет подијељен

Гласањем о резолуцији о Сребреници у УН завршен је апсурд глобалне свјетске политике којим покушавају да доминирају западне силе, а показало се и да је свијет потпуно подијељен, изјавио је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.
Љубиша Ћосић - Фото: РТРС
Љубиша ЋосићФото: РТРС

- Чини ми се да није завршен по њих добро. Ако имате 84 за, 68 уздржаних и 19 јасно проти, а то је 87. У свакој нормалној земљи и свакој нормалној скупштини таква резолуција не би била усвојена. Овдје се признају само гласови за и против, а они уздржани се не рачунају. Чини ми се да не бројимо исто и добро је да не бројимо исто - рекао је Ћосић новинарима.

Према његовим ријечима, гласање је јасно показало да је свијет потпуно подијељен, односно, да се полако отрежњује.

Ћосић је рекао да један број земаља слободног свијета, који је потпуно независан, прије свега економски и политички, смије храбро да каже шта је превара, а шта потпуно извртање свјетских чињеница.

- А оних 68, дакле далеко више од трећине и они су, ако могу тако да кажем, у себи били против, али због зависности од тог западног свијета и економија, политичког утицаја на њихове земље, очигледно су одлучили да то избјегну на овако елегантан начин тако што су били уздржани - рекао је Ћосић.

Он је додао да му је драго да је фарса коначно завршена, указујући да су Срби доживјели да они који су починили највећи геноцид у Првом и Другом свјетком рату, предложе и добију од оних који су им у томе помагали резолуцију о такозваном геноциду.

- Оно што је добро је да српски народ треба да иде даље и сада очигледно зна ко су му јасни пријатељи. Исто тако је јасно да и међу ових 68 уздржаних треба да тражи пријатеље који ће смјети јасно и гласно да кажу и стану на страну наших интереса - сматра Ћосић.

Градоначелник Источног Сарајева навео је да су 84 земље које су гласале за усвајање резолуције вјероватно вијековима потчињене предлагачима резолуције, односно Њемачкој, Британији, САД и свим тим западним силама и да једноставно нема шансе да се могу одвојити од њих.

- Мислим да ће отрежњење на свјетској сцени лагано да наставља. Чини ми се да Њемачка и САД лагано губе политички корак. Убијеђен сам да ће након побједе републиканског кандидата Доналда Трампа на изборима у САД заокрет бити још већи и да ће свјетска политичка сцена да поприма другачије димензије - сматра Ћосић.

Према његовим ријечима, за Србе из Републике Српске је добро да знају ко су пријатељи и да имају пријатеља, који јасно знају о каквом народу је ријеч.

- Од свега је најбитније да смо окренути сами себи и у овом тренутку и да у овим данима останемо потпуно јединствени и радује јединство које је руководство Србије испољило са руководством Републике Српске. То је квалитет који морамо да чувамо и да води српски народ у будућност - додао је Ћосић.

Он је напоменуо да су Срби највећи народ на Балкану, најдуже историје, најснажније традиције, те слободарски народ који никаква лажна резолуција не може угрозити него само ојачати.

Генерална скупштина УН усвојила је данас антисрпску резолуцију о Сребреници за коју је гласало 84 држава, док је 87 било против и уздржано од укупно 193 чланица УН.

Ову резолуцију, која је иницирана без одлуке Предсједништа БиХ, гласом је подржао и представник сталне мисије БиХ у УН који је тако наступио као представник искључиво Бошњака, а не сва три конститутивна народа.