latinica  ћирилица
23/05/2024 |  18:29 | Аутор: РТРС

Селак: Већина чланица УН одбацила стигматизацију Срба

Социјалистичка партија Српске (СПС) одлучно одбацује стигматизацију српског народа од стране дијела међународне заједнице, која је усвајањем резолуције о Сребреници, доказала да је велики дио свијета изгубио рацио за сагледавање истине, поручио је Горан Селак, предсједник СПС-а.
Горан Селак - Фото: Уступљена фотографија
Горан СелакФото: Уступљена фотографија

- Резолуцијом, која нема општеобавезујуће дејство, Срби неће ништа изгубити, а Бошњаци ништа неће добити. Овај покушај стигматизације цјелокупног српског народа представља неприхватљив чин политичке манипулације и селективне правде. СПС сматра да овакви потези не доприносе помирењу и изградњи стабилне будућности у региону, већ напротив, додатно продубљују подјеле и тензије међу народима - рекао је Селак.

Он додаје да већина земаља чланица УН није дала зелено свјетло поменутој резолуцији, што додатно обезвређује једностране акције бошњачких дипломата усмјерене против Републике Српске и Републике Србије.

- СПС се залаже за поштовање свих жртава и за истинску правду која ће омогућити трајни мир и суживот на овим просторима. Српски народ је највећи страдалник 20. вијека на Балкану и цинично је и неправедно да се етикетира од стране оних који су починили најмонструозније злочине које историја памти. Позивамо све политичке актере и међународну заједницу да се окрену ка дијалогу и сарадњи, а не ка реторици која продубљује међунационалне сукобе - поручује лидер СПС-а.

За резолуцију су гласале 84 земље, а 87 је било уздржано или против,  22 чланице Уједињених нација нису гласале.