latinica  ћирилица
23/05/2024 |  12:24 | Аутор: СРНА

Бореновић: Застрашујућа засљепљеност мржњом бошњачких политичких елита

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић оцијенио је да чланови Предсједништва БиХ Денис Бећировић и Жељко Комшић и амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија својим једностраним потезима, неусаглашеним са представницима осталих народа, директно ударају на саму срж постојања БиХ, која се темељи на договору и једнакој заступљености три народа.
Бранислав Бореновић - Фото: РТРС
Бранислав БореновићФото: РТРС

Бореновић је истакао да је историја показала да прегласавање и доминација једног народа не доносе ништа добро, јер је управо то довело до грађанског рата, до злочина у Сијековцу, Кравицама, Братунцу, на Казанима, па на крају у Сребреници и многим другим стратиштима.

- До таквог епилога сада неће доћи, али је застрашујућа кратковидост и засљепљеност мржњом бошњачких политичких елита - рекао је Бореновић уочи сједнице Генералне скупштине УН.

Он је истакао да смо скоро тридесет година од завршетка рата, поред небројено реалних проблема, дошли у ситуацију да се бавимо темама из прошлости, само због чињенице да су политички лидери једног народа већински одлучили да своје политике граде на прошлости, на сукобима, па на крају и на директним ударима на принципе на којима почива БиХ.

Бореновић је нагласио да је бошњачки тројац заборавио да им је обавеза да раде на унутрашњем договору, умјесто што иду са једне на другу свјетску дестинацију да лобирају за, како они мисле, интерес свог народа.

- Немири и тензије, као и свако дјеловање које утиче на удаљавање народа, није дугорочно ни у чијем интересу. У интересу нам свима могу бити само мир и напредак. Проћи ће и данашњи дан, видјећемо шта ће евентуално усвајање резолуције донијети и какви ће бити наши одговори, али остаје чињеница да политички лидери једног народа немају мира, морају отварати старе ране свих који живе на овим просторима и да не желе истинско помирење. То нећемо заборавити - поручио је Бореновић.