latinica  ћирилица
22/05/2024 |  22:20 ⇒ 22:33 | Аутор: СРНА

У Приједору одржани 20. Mајски сусрети

У Приједору су вечерас, у оквиру обиљежавања Дана Народне библиотеке "Ћирило и Методије", одржани јубиларни 20. Мајски сусрети, који су окупили 15 младих аутора из Приједора, Новог Града и Двора.
Јубиларни Мајски сусрети у Пиједору - Фото: СРНА
Јубиларни Мајски сусрети у ПиједоруФото: СРНА

Пјесник Анела Сејарић Вујиновић, која је и креатор манифестације, рекла је да се на овај начин традиционално даје подршка младим људима и њиховом стваралаштву.

- Основни циљ ове манифестације је анимирање и подршка младима, како бисмо им помогли у њиховом стваралачком раду. Желимо да будемо императив за њихов даљи рад, да их подржавамо и укључујемо у све културне програме и да им овај начин покажемо да књига није заборављена, да је испред друштвених мрежа - рекла је Вујиновићева новинарима.

Током вечери публици су своје радове представили млади аутори Николина Миливојша, Николина Средић, Анђела Комосар, Андреј Средић, Росана Лазић и Марија Вишекруна из Приједора, Слободан Дрљача и Сандра Босанчић из Новог Града.

Као гости учесници наступили су Валентина Милачић, Миле Лисица и Александра Чворовић из Бањалуке, Ирена Станковић и Рената Павковић из Новог Града и Инес Колунџија из Двора.

У пратећем програму одржана је изложба ликовних радова Вере Каран, аматерског сликара из Приједора и музичка подршка чланова Удружења за очување традиције Приједор.

Обиљежавање Дана библиотеке почело је јутрос отварањем изложбе "Из ризнице завичаја" која је посвећена завичајном књижевнику Бранку Ћопићу и 40 година од његове смрти.

Поводом Дана библиотеке, за сутра је најављено дружење са књижевницом и новинарком Весном Дедић, док ће у петак, 24. маја, бити организована додјела награда највјернијим читаоцима библиотеке, посјетиоцима градске читаонице и вјерним сарадницима ове установе.

На Дан библиотеке, 24. мај, ова установа својим суграђанима поклања бесплатно учлањење.