latinica  ћирилица
22/05/2024 |  13:33 ⇒ 13:34 | Аутор: СРНА

Кошарац: Процес је порука да се Марфи и Шмит морају слушати у БиХ

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац изјавио је данас, уочи рочишта предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника" Милошу Лукићу, да је потпуно јасно да је овај процес класична фарса пред Судом БиХ, те потреба и врло јасна порука да се Мајкл Марфи и Кристијан Шмит морају слушати у БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Мало су се прекомбиновали када је у питању Република Српска, институције Републике Српске и предсједник Додик. Овим се жели правити једна врста таквог наратива да ће сви они који не слушају Марфија и Шмита завршити пред Судом - рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву.

Он је указао да је Република Српска стабилна, њена политика је политика мира и да је потпуно поштивање Устава и све што раде институције Републике Српске, на челу са Додиком, у складу са Уставом, а не у складу са захтјевима, жељама, интересама Марфија, Шмита и неких других.

- Ми смо се окупили око политике нашег народа, наших институција и сигурно ћемо у наредном периоду искључиво радити у интересу Републике Српске и нашег народа, у интересу мира и стабилности на овим просторима, очувању уставне позиције у БиХ и наравно елиминације свих оних који покушавају на различите начине да политичке сплетке праве са Шмитом и са Марфијом - рекао је Кошарац.

Он је додао да се сва политичка кретања у БиХ морају базирати и на договору легитимно изабраних представника три конститутивна народе и два ентитета, без улоге странаца.

- Очигодно је да је једна структура прихватила да странци, поготово нелегитимни Шмит и Марфи, буду њихови партнери у одређеним политичким процесима у самој БиХ. Партнерство са Марфијом и Шмитом се увијек карактеризује као издаја - рекао је Кошарац.

У том контексту, додао је он, видљиво је да Република Српска, политичко руководство, Република Српска на челу са предсједним Додиком, води сасвим другачију политику - одговорну политику која је заснована на интересима српског народа и Републике Српске.

Он је поручио да је Додик пред Судом потпуно чист и да се очекује ослобађајућа пресуда, јер нема никаквих елемената за осуду.

- Али, нажалост, управо овакве неуставне институције под патронатом дијела међународне заједнице желе да производе модел приморавања да их неко слуша. Ми нећемо никога слушати. Ми ћемо слушати глас народа и бити са народом и у институцијама Републике Српске - нагласио је Кошарац.