latinica  ћирилица
22/05/2024 |  09:57 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

УЖИВО - НСРС измјенама Закона о полицији и унутрашњим пословима

У Бањалуци је у току редовна сједница Народне скупштине Републике Српске. У току је расптава о Приједлогу закона о измјени и допунама Закона о јавним тужилаштвима Републике Српске – по хитном поступку.
НСРС - пренос уживо -
НСРС - пренос уживо

Пренос на РТРС и нашем порталу.

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић рекао је да је закон о измјени и допунама Закона о јавним тужилаштвима Српске предложен с циљем усклађивања са Законом о судовима Републике Српске и утврђивања одређене финансијске дисциплине тих установа.

Букејловић је, образлажући овај акт, који су посланици Народне скупштине Републике Српске размотрили по хитном поступку, рекао да је Законом о републичкој управи прописано да Министарство правде обавља управне и друге стручне послове који се односе на управни надзор над радом правосудне управе.

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић рекао је да се предложеним измјенама и допунама Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Српске стварају претпоставке да се запосленима могу исплатити накнаде због природе посла коју обављају, ради побољшања њиховог материјалног положаја.

Измјене и допуне Закона о порезу на добит односе се на опорезивање прихода нерезидената, рекла је током скупштинске расправе помоћник министра финансија Републике Српске Слободанка Поповић.

Она је навела да је предложено да приход нерезидента од камате и премија од осигурања по кредитима и зајмовима датим правном лицу из Српске или сталном мјесту пословања нерезидента у Републици, а који се користе за пројекте за које је Народна скупштина утврдила да су од посебног значаја за Републику Српску буду ослобоћени пореза по одбитку.

Посланици су размотрили став о предложеној резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН и усвојили "Протест против кршења Општег оквирног споразума за мир у БиХ и општег међународног права".

Образлажући став Парламента о резолуцији о Сребреници, предсједник НСРС Ненад Стевандић предложио је посланицима да усвоје документ "Протест против кршења Општег оквирног споразума за мир у БиХ и општег међународног права".

Стевандић је рекао да сутрашње гласање о предложеној резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН има велики недостатак, а то је да крши Устав БиХ, који је међународни уговор.

- Дакле, /амбасадор БиХ у УН/ Златко Лагумџија није само прекршио Устав БиХ упућујући резолуцију без консензуса чланова Предсједништва БиХ, одлуке Савјета министара или Парламентарне скупштине БиХ, него је прекршио и међународни акт који Анексом четири веже све уговорнице на поштовање - рекао је Стевандић и додао да су тај међународни акт прекшили и они који су спонзори и коспонзори резолуције.

Стевандић је истакао да је намјера објаснити чланицама Генералне скупштине УН да гласање о резолуцији представља кршење аката међународног права - што њу може одгодити, што може да је проблематизује и након усвајања.

- Али то нас штити од повратног дејстава те резолуције јер смо на вријеме указали да се доноси актом кршења међународног права - рекао је Стевандић.

Посланици СДС-а и ПДП-а најавили су да ће подржати заједнички став Парламента о резолуцији о Сребреници.

- Сви који подржавају ову резолуцију знају да је то био злочин, а не геноцид. Злочин над заробљеним ратним војницима", рекао је Гламочак током скупштинске расправе - рекао је посланик СДС-а Недељко Гламочак.

И посланик ПДП-а Миланко Михајилица рекао је да ће подржати предложени "Протест против кршења Општег оквирног споразума за мир у БиХ и општег међународног права".

- Сада се јасеновачке, пребиловачке, гаравичке, и жртве из Шушњара и многих других стратишта преврћу у гробу када чују да сада сутра у Генералој скупштини Њемачка излаже ову резолуцију као коспонзор. Али то је, господо, и до нас. Ћутали смо 1945. године, до овог рата, па и сада када смо требали извући одређену поруку - рекао је Михајилица.

Потпредсједница НСРС Ања Љубојевић рекла је да је јавност свјесна ко стоји иза предложене резолуције о Сребреници.

Сједница је почела питањима предсједнику Владе Радовану Вишковићу - Актуелним часом. Посланике је интересовало какво је пословање Алумине, како тече реализација инфраструктурних пројеката попут радова на изградњи пута Фоча-Тјентиште.

Вишковић је рекао да се наставља изградња ауто-путева Српске, те да ће за дионицу од Добоја до Вукосавља бити тражен нови извођач.

Премијер Српске је навео да директни приходи од пореза који се уплаћују у републички буџет за прва четири мјесеца ове године износе 1,4 милијарде КМ и већи су за четири одсто већи него што је пројектовано овогодишњим буџетом.

Вишковић је рекао да ће Влада Српске омогућити да више од 120 спортиса из Републике Српске у јуну учествују на "Спортским играма земаља БРИКС-а" у Казању.

Посланици Народне скупштине Републике Српске разматраће и Приједлог закона о измјени и допуни Закона о порезу на добит, Приједлог закона о измјени и допуни Закона о платама и накнадама судија и јавних тужилаца у Републици Српској, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Републике Српске, те Приједлог закона о измјени и допунама Закона о јавним тужилаштвима Републике Српске, сви по хитном поступку.

На дневном реду је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима, по хитном поступку.