latinica  ћирилица
13/05/2024 |  21:59 ⇒ 22:52 | Аутор: РТРС

Ширити истину о српском народу и не дозволити наметње колективне кривице (ВИДЕО)

Резолуција о Сребреници и наводном геноциду није ништа друго, него резолуција о српском народу. Оно што Србија и Република Српска могу да ураде у Савјету безбједности Уједињених нација, јесте да српски народ учини истину о себи познатом, изјавио је Александар Вулин, потпредсједник Владе Србије у емисији Други угао.
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

- Ми више од тога не можемо да тражимо, ни да учинимо. Резолуција о Сребреници нема никакву идеју о томе да нас помири - рекао је Вулин.

Коментаришући сједницу Савјета безбједности на којој би требало да се нађе ова резолуција, Вулин је рекао да ни дневни ред ни датум нису нешто о чему се може одлучитвати.

- Да је велика борба јесте. /Предсједник Србије/ Александар Вучић уложио је много напора, времена, енергије и труда заједно са својим сарадницима, да истина стигне до свих - истиче Вулин.

Вулин наводи да је Дејтонски споразум омогућио да наступи мир у БиХ, што значи да нема ратних сукоба на простору БиХ.

- А помирење. Какво помирење? Да се помиримо с тим да је /ратни командант такозване Армије БиХ у Сребреници/ Насер Орић слободан човјек? Да је /командант Петог корпуса такозване Армије БиХ/ Атиф Дудаковић херој? Не можемо се помирити око грађанског рата у БиХ, то није могуће - рекао је Вулин.

Вулин је упитао како народи у БиХ могу да функционишу заједно када се стално од српског народа очекује да каже да је геноцидан.

- Јел` то та резолуција? Јел` то то помирење? Е, не можемо да се помиримо око тога - закључио је Вулин.

Доношење резолуције о Сребреници је стављање стигме на комплетан српски народ, истакао је потпредсједник Владе Републике Српске и министар правде Српске Милош Букејловић.

- Покушај да Република Српска добије епитет свог настанка и да се на тај начин одлучује о њеној егзистенцији. Оно што је чињеница о којој се мора говорити јесте да подлога на којој је резолуција о Сребреници настала и зашто је она нестабилна у том смислу. Врло су специфичне околности када се разматра резолуција када у свијету имамо много већих проблема - каже Букејловић.

Букејловић сматра да резолуција о Сребреници представља диверзију и покушај одвраћања пажње од стварних проблема који се дешавају на глобалном нивоу.

- А радимо о томе да се БиХ враћа 30 година уназад и да актуелизујемо теме око којих се народи у БиХ никада неће сложити и усагласити - наводи Букејловић.

Савјетник предсједника Републике Српске Огњен Тадић навео је да је врло важно да грађани знају да нико резолуцију о Сребреници не жели да донесе ради прошлости.

- Да је неко жели донијети ради прошлости, можда би јавност код нас те ствари третирала као нешто што се већ десило, нечију потребу да задовољи неке своје лобистичке потребе, па би то прошло као што су прошле и неке друге ствари - истакао је Тадић.

Он је рекао да је највећи проблем резолуције што се она доноси ради будућности и да би се њоме фалсификовао контектст историјских околности и политичких догађаја и да би се утицало на развој догађаја који предстоје.