latinica  ћирилица
13/05/2024 |  13:50 ⇒ 13:52 | Аутор: СРНА

Ковић: Резолуција о Сребреници покренута због суверене политике Српске

Резолуција о Сребреници предложена је ради кажњавања српског народа, а нарочито Републике Српске због њене независне политичке позиције и суверене спољне политике коју води, изјавио је Срни историчар Милош Ковић.
Милош Ковић - Фото: РТРС
Милош КовићФото: РТРС

- Као и суђење председнику Републике Српске /Милораду Додику/ и ово је један од начина да се врши притисак и на Српску и на Србију, као и на цели српски народ, који на сву срећу и даље мисли на исти начин. Ово је евидентно политички притисак, једна злоупотреба рата и историје -  рекао је Ковић у Источном Сарајеву гдје учествује на научно-експертском округлом столу "Русија, Украјина и балканске паралеле".

Он је нагласио да се истовремено потпуно прећуткују злочини муслиманских војника из Сребренице над Србима у Сребреници, Милићима и Братунцу.

- Убити Србина, то је некажњиво, али зато се о једном ратном злочину говори као геноциду. Очигледно да је Сребреница, такође, искориштена да се покрије злочин над цивилима у "Олуји", јер су тада у Хрватској убијани и жене, деца и старци. Све су то манипулације, али Богу хвала, историчари се на то не осврћују много. Бар не би требало", рекао је Ковић.

Према Ковићевим ријечима, историчари не би требало да се много осврћују на политичке злоупотребе, политичке интересе било које стране.

- У будућности ће и те како бити јасно шта се догодило деведестих година, какав је геноцид спроведен над српским народом у Крајини, ако хоћете у Сарајеву, Косову и Метохији и шта је у ствари била Сребреница. Тако да ће историчари тек писати праву историју ових догађаја - нагласио је Ковић.

Он је оцијенио и да резолуцијом о Сребреници њени предлагачи Њемачка и САД покушавају да оправдају оно што се догађа у Гази, односно покушавају оправдати своју подршку Израелу тиме што ће у ствари муслиманском свијету послати поруку о својој доброј вољи и бризи за животе муслимана.

- Очигледно је да иза тога стоји јасна политичка намера - рекао је Ковић.