latinica  ћирилица
13/05/2024 |  12:34 ⇒ 13:50 | Аутор: РТРС

Стојичић-Јовић: Створити оптималне услове за правилан раст и развој дјеце

Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић и директор ЈУ Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске Недељко Јовић потписали су данас Споразум о сарадњи којим се ближе дефинишу међусобна права и обавезе везане за исплаћивање накнаде средстава предшколским установама за суфинансирање боравка у предшколској установи дјеце без родитељског старања и дјеце са сметњама у развоју у предшколским установама.
Жељка Стојичић и Недељко Јовић, споразум - Фото: Уступљена фотографија
Жељка Стојичић и Недељко Јовић, споразумФото: Уступљена фотографија

- Овим споразумом ће бити настављена сарадња између двије институције када је ријеч о збрињавању дјеце без родитељског старања и дјеце са сметњама у развоју у предшколским установама. Поменуто право до сада је користило 306 дјеце, а која су у протекле четири године, похађала преко 40 предшколских установа, како јавних тако и приватних, широм Републике Српске - рекла је Стојичић.

У складу са политиком унапређења раног раста и развоја дјеце у Републици Српској, навела је Стојичић, циљ је да се створе оптимални услови за правилан раст и развој дјеце, како би свако дијете, без обзира на средину из које потиче и своје индивидуалне могућности, имало услове за здрав почетак живота и како би достигло свој пуни потенцијал.

- У претходним деценијама повећао се број дјеце са развојним сметњама те се потписивањем овог Споразума, између осталог, пружа подршка унапређењу процеса инклузије. Немјерљив је значај да се дјеца типичног развоја у предшколској установи друже са дјецом која имају развојна кашњења уче толеранцији и прихватању вршњака коју су другачији од њих по својим способностима - рекла је Стојичић.

Директор ЈУ Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске Недељко Јовић истакао је да је прије четири године, када је потписан први споразум, право на суфинансирање боравка у предшколским установама користило је 29 дјеце, док је за мјесец март 2024. Фонд исплатио средства за суфинансирање 149 дјеце.

Споразумом је дефинисано да Јавни фонд за дјечију заштиту обезбјеђује накнаду за суфинансирање боравка у предшколској установи дјеце којој је утврђен статус дјетета без родитељског старања, као и дјеце са сметњама у развоју која имају налаз и мишљење стручне комисије о процјени потреба и усмјеравању дјеце и омладине са сметњама у развоју.

Напоменуо је да је Јавни фонд за дјечију заштиту за ове намјене до сада издвојио средства у износу од 521.040,51 КМ.