latinica  ћирилица
13/05/2024 |  12:02 | Аутор: РТРС

Због алкохолисаности санкционисано 275 возача

На подручју Полицијске управе Бањалука, у временском периоду од 5. до 11. маја 2024. године, са циљем одржавања и побољшања стања у области безбједности саобраћаја, реализовали су акцију појачане контроле учесника у саобраћају са акцентом на контролу возача који управљају возилом под дејством алкохола.
МУП Републике Српске - Фото: Уступљена фотографија
МУП Републике СрпскеФото: Уступљена фотографија

Полицијски службеници контролисали су и извршили алкотестирање 11.823 учесника у саобраћају.

Због утврђене недозвољене количине алкохола у организму санкционисано је 275 возача, колико их је и искључено из саобраћаја.

Од укупног бороја санкционисаних возача 162 возача су санкционисана због утврђене количине алкохола у организму од 0,31 до 0,80 г/кг, 78 возача због утврђене количине алкохола од 0,81 до 1,50 г/кг, 32 возача су задржана лишењем слободе у службеним просторијама до истрежњења због утврђене количине алкохола у организму преко 1,5 г/кг, а један возач је одбио да се подвргне испитивању на присуство алкохола у организму. Због утврђеног присуства алкохола у организму санкционисана су два "млада возача", односно возачи млађи од 21 године старости или са мање од три године возачког искуства.

Евидентирано је 117 осталих прекршаја.

Полицијска управа Бањалука апелује на све учеснике у саобраћају да поштују законске одредбе, а посебно на возаче моторних возила да не управљају возилом под дејством алкохола, јер је вожња под утицајем алкохола опасна, те да одговорним понашањем заштите себе и друге учеснике у саобраћају.